Gerzson
-3 °C
3 °C

A cseh képviselőház menesztette a TV-tanácsot

2001.01.12. 23:42
A prágai parlament szerint a Cseh Televízió nem teljesíti közszolgálati feladatát, ezért visszahívta tisztségükből a televíziós kuratórium tagjait. Ugyanakkor a képviselőház megállapította, hogy Csehországban nem volt, és nincs megsértve a szólásszabadság. A képviselőház felszólította továbbá a jövendőbeli tévétanácsot, hogy a televízió gazdálkodásának átvilágítása érdekében tegye hozzáférhetővé a médium számvitelét 1991-től napjainkig.
A prágai parlament képviselőháza pénteken késő este elfogadott határozatában megállapította, hogy a Cseh Televízió nem teljesíti közszolgálati feladatát, és visszahívta tisztségükből a televíziós kuratórium tagjait. Ugyanakkor a képviselőház megállapította, hogy Csehországban nem volt, és nincs megsértve a szólásszabadság. A képviselőház felszólította továbbá a jövendőbeli tévétanácsot, hogy a televízió gazdálkodásának átvilágítása érdekében tegye hozzáférhetővé a médium számvitelét 1991-től napjainkig.

A 200 tagú testületben a jelenlévő 194 képviselő közül a határozatot 154-en támogatták, öten ellene szavaztak, míg 35 képviselő tartózkodott a szavazástól.

Vita a sajtószabadságról

A szavazáskor igen éles vita bontakozott ki a határozati javaslat azon pontjáról, miszerint Csehországban nem volt és nincs megsértve a szólásszabadság. A részleges szavazáskor ezt a javaslatot, amelyet a Václav Klaus vezette Polgári Demokratikus Párt egyik képviselője terjesztett elő, először nem fogadta el a képviselőház. A szavazás után Klaus felindultan szót kért, s felszólította a honatyákat, hogy vizsgálják felül döntésüket. "Úgy látom, hogy a pártos gyűlölet elsötétíti sokak elméjét. Mindenkit arra kérek, hogy tegye félre az ellenségképet, mert ez a szavazat nagyon ronthatja Csehország külföldi megítélését" - jelentette ki Klaus.

Karel Kühnl, a Szabadság Unió elnöke azt javasolta: a parlament csak azt állapítsa meg, hogy jelenleg nincs megsértve a szólásszabadság. Milos Zeman kormányfő indulatosan kijelentette: az utóbbi napokban lezajlott tüntetések nem a szólásszabadság, hanem a "csalások szabadságának" a megőrzésére irányultak. Ezt azzal bizonygatta, hogy az egyik tüntetésen azt a személyt látta, aki csaló módon magánosította a Barrandovi stúdiókat. Petra Buzková, a képviselőház szociáldemokrata alelnöke szerint a képviselőháznak erről nem illene szavaznia, s felszólította az előterjesztőt, hogy vonja vissza javaslatát. Miután ez nem történt meg, az újabb szavazáskor a javaslat átment.

Kérdéses, ki fogja felügyelni a közszolgálati televíziót

A képviselőház egyelőre nem döntött arról, hogy a kuratórium visszahívása után ki fogja felügyelni a közszolgálati televíziót.

A képviselőház reggel óta tartó rendkívüli ülése, amely a televízióban kialakult válsághelyzettel foglalkozik, az éjjeli órákban folytatódik. A honatyák várhatóan szavazni fognak a közszolgálati televízióról szóló törvény módosításáról.