Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Pithart lehet Havel utódja

2003.01.15. 10:16
Csehországban szerdán választják meg a szenátus és a képviselőház tagjai az ország új államfőjét. Václav Havel, az önálló Csehország első elnöke a maximális időtartam, két periódus kitöltése után búcsúzik a hivatalától. Megfigyelők szerint a legtöbb esélye Petr Pithartnak, a Kereszténydemokrata Unió - Csehszlovák Néppárt államfőjelöltjének, a szenátus elnökének van a pozíció elnyerésére, azonban valószínűsíthetően csak a második fordulóban.
Az önálló Cseh Köztársaság első elnöke 1993 januárjában a most 66 éves Václav Havel drámaíró lett, akit 1998-ban újraválasztottak. Második és egyben utolsó ötéves mandátuma 2003. február 2-án lejár. A parlament két házának közös elnökválasztó ülésére a hagyományoknak megfelelően nem a parlamentben, hanem a prágai várban kerül sor. Václav Havel részt vesz az államfőválasztás kezdetén, majd a parlamenti ülést a televízión keresztül fogja figyelemmel kísérni.

A szavazás menete
A köztársaság élén az elnök áll, akit a kétkamarás parlament közös ülésen választ meg öt évre - legfeljebb kétszer -, mindkét házban egyszerű többséggel. Ha első körben egyik jelölt sem nyerte el a szavazatok több mint 50 százalékát, a második körben azok indulnak, akik a legtöbb képviselői, illetve szenátusi szavazatot kapták, és a megválasztáshoz szintén többségi támogatást kell elérni mindkét házban. Ha ez sem sikerül, a következő körben a győzelemhez már csak a jelenlévő honatyák szavazatainak több mint felét kell elnyerni. Eredménytelenség esetén új választást írnak ki.

Pithart győzelmét jósolják

A mostani elnökválasztás jelöltjei: az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) részéről Václav Klaus, volt kormányfő és képviselőházi elnök, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CLS) színeiben Petr Pithart, szenátusi elnök, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (CSSD) Jaroslav Bures volt igazságügy-minisztert indítja hivatalosan (jelöltjei között szerepelt Milos Zeman, volt kormányfő s Otakar Motejl ombudsman is), míg a negyedik induló Miroslav Krízenecky, az ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) képviselője. Előrejelzések szerint nincs nagy esély arra, hogy az első körben közülük bárkit is megválasszanak.

A keddi prágai sajtó azt írja, hogy a négy elnökjelölt közül az utóbbi napokban leginkább Pithart pozíciói javultak, s neki van a legnagyobb esélye a sikerre. A legolvasottabb cseh napilap, a Mladá Fronta Dnes úgy tudja, hogy Pithartnak kedveznek a kulisszák mögötti egyeztetések is. Saját pártja, a kereszténydemokraták képviselőin és szenátorain kívül Pithartot állítólag a szociáldemokraták és a kommunisták egy része is hajlandó támogatni a második fordulóban, amelybe az első fordulóból a képviselőházban és a szenátusban legtöbb szavazatot kapott jelölt jut. Megfigyelők szerint valószínű, hogy az új elnök személye a második fordulóban dől majd el. A legnagyobb cseh szakszervezeti mozgalom is Petr Pithartnak a támogatására szólította fel a honatyákat. Václav Klaus, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt jelöltje a szakszervezetek szerint "túlságosan is konfliktusos egyéniség", s ezért az ország számára nem lenne jó, ha ő követné Václav Havelt az elnöki bársonyszékben.