Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Államilag támogatott csempészet

2002.06.01. 17:08
Tudott és hasznot is húzott az országán keresztül zajló cigarettacsempészetből Milo Gyukanovics montenegrói elnök - vélik az olasz hatóságok. A csempészetről nyilatkozó egyik bűnbánó maffiózó szerint Gyukanovics "maffiózó barátomnak" nevezte őt. Időközben felmerült Szlobodan Milosevics érintettsége, egykori jachtját egy csempészettel gyanúsított kereskedőtől foglalták le.
Havonta legalább ezer tonna cigarettát csempészett Montenegrón át Olaszországba a cigarettamaffia Djukanovics elnök tudtával és segítségével - vallotta Srnecko Kestner a dohánycsempészetben részt vevő üzletember az olasz nyomozóhatóságoknak. A montenegrói elnök és a dohánycsempész maffia kapcsolatát egy olasz maffiózó is megerősítette - írja a Magyar Hírlap.

Vízvezetéket is építettek

Egyszer egy Rolex órát is ajándékoztam az elnöknek - vallotta a hatóságokkal együttműködő bűnbánó maffiózó, Benedetto Stano, hozzátéve, hogy az elnök "maffiózó barátomnak" hívta. Az olasz hatóságok eredetileg a nemzetközi cigarettacsempészet brókerei és a pugliai maffiavezérek kapcsolatát vizsgálta. A Ciprusról csempészet cigaretta Montenegrón keresztül érkezett Olaszországba. A La Repubblica értesülései szerint Gyukanovics elnök nemcsak tudott, de hasznot is húzott az országán keresztül zajló csempészetből.

A maffiózókra az országban jótevőkként néztek, egyikük hetvenmillió forinttal támogatott egy Podgorica melletti vízvezeték-építést. Djukanovics nem rendelkezik semmiféle nemzetközi egyezmény szavatolta büntetőjogi mentességgel - hangsúlyozta az olasz külügyminisztérium. A dohánycsempészet-elleni nemzetközi nyomozás irányítói szerint akár Szlobodan Milosevics is kapcsolatba hozható az illegális cigaretta-kereskedelemel.

Hága is nyomoz

Az Európai Unió csempészet elleni szolgálata, az OLAF kérésére a ciprusi hatóságok lefoglalták az egyik dohánykereskedő jachtját, mely a gyanú szerint Szlobodan Milosevics tulajdonát képezi. A Milosevics elleni fellépésben részt vesz a hágai Nemzetközi Törvényszék is, mely háborús bűnök elkövetésével vádolja a volt jugoszláv elnököt - jelentette a Magyar Rádió tudósítója.

A ciprusi dohánykereskedő tagadta a vádakat. Christophoros Tornertisz City Tobacco nevű cégétől tavaly nagy mennyiségű csempészet cigarettát foglaltak le. Jachtja eredetileg Szlobodan Milosevics tulajdona volt, amit a volt elnök Ausztriában adott el. A jacht Ausztriából panamai tulajdonba került, ezután vette meg a csempészettel vádolt üzletember.

Telefonon sem beszéltek

A gyanús üzletet állítólag egy ismert ciprusi ügyvéd az ottani Demokrata Párt elnökének közvetítésével kötötték meg, a sztárügyvéd azonban azt állítja, hogy soha, semmilyen köze sem volt Milosevicshez és még telefonon sem beszélt Jugoszlávia egykori elnökével. Belgrádban évek óta az a hír járja, hogy a volt rezsim és Milosevics a nemzeti vagyon, illetve saját vagyona egy részét Ciprusra menekítette ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!