Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Kínai kémhadsereg lepte el Ausztráliát

2005.06.08. 12:42
Egy magát a kínai Nemzetbiztonsági Hivatal egykori munkatársának valló kínai disszidens is megerősítette Kína Sydney-i konzulátusa dezertált munkatársának az Ausztráliát ellepő kínai kémhadseregről szóló állításait. Az ezer kém disszidens kínaiakra figyel és műszaki titkok megszerzésén dolgozik.

Ezer fős kémhadsereget működtet Kína Ausztráliában, állítja Csen Jonglin, Kína Sydney-i konzulátusának disszidens munkatársa. A hivatali ideje lejárátval Ausztráliába szökött diplomata állításait megerősítette egy magát Hao Fengcsunnak nevező férfi, aki állítása szerint a pekingi Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársa, írja a CNN.

Beépültek

Hao saját tapasztalatai alapján erősítette meg Csen vádjait. A kitakart arccal és eltorzított hanggal nyilatkozó férfi szintén Ausztráliában kért politikai menedéket, ahová idén februárban érkezett turista vízummal. Állítása szerint Kína egyetemistáknak és üzletembernek álcázott kémeket küldött a tengerentúlra, így Ausztráliába is. A kémek beépültek a Falung Kong vallási szekta tagjai közé, de a tibeti, nepáli és az ujgur függetlenségi mozgalmakba is.

Kína ausztráliai nagykövetsége vehemensen tagadja Csen - és most már Hao - vádjait. "Csoda, hogy időt tudtam szakítani erre a rendezvényre, hiszen egy kiterjedt kémhálózatot kell irányítanom" - próbálta tréfával elütni a vádakat Fu Jing, Kína ausztráliai nagykövetasszonya egy hétfői könyvbemutatón. Fu szerint Csen csupán annyit akart elérni kitalációjával, hogy ne kelljen visszatérnie Kínába. A két hete bujkáló diplomatának szerinte egyébként nincs félnivalója, Kínában nem büntetnék meg állításai miatt. Csen ennek ellenére attól tart, hogy szülőföldjén kivégeznék árulása miatt.

Inkább üzletelnének

Az ausztrál kormány különösen kellemetlen helyzetbe került Csen dezertálása miatt. A diplomata egyrészt nem kapta meg a menekültstátuszt, mi több, az ausztrál hatóságok értesítették lépéséről a kínai követséget. A Bevándorlási Hivatal állítása szerint csak azt akarták megerősíteni, hogy Csen valóban a követség dolgozója.

Az ausztrál kormány az elmúlt hónapokban jelentősen bővítette kapcsolatait Kínával. A két ország szabadkereskedelmi megállapodás aláírására készül. Az ellenzék emiatt azzal vádolja John Howard kormányfőt, hogy az emberi jogok elé helyezi Ausztrália gazdasági érdekeit.

Többen, mint az oroszok

Az Australian hetilap múlt heti értesülései szerint ugyanakkor az ausztrál kémelhárítás tisztában lehet a kínai kémek jelentette veszéllyel. A hetilap úgy tudja, hogy külön osztályt hoztak létre a kínai kémek elhárítására. Ráadásul a kémelhárítás becslései szerint már több kínai kém van az országban, mint ahány orosz. A gyakran diplomáciai fedésben dolgozó ügynökök műszaki titkok megszerzésén dolgoznak, írja az Australian.