Judit
2 °C
7 °C

A csernobili erőművet bezárták

2000.12.15. 13:37
Péntek délben leállították a csernobili atomerőmű utolsó blokkját. A bezárásról Ukrajna 1995-ben állapodott meg a hét legfejlettebb ipari országot tömörítő G7-tel Ottawában. Az energiakiesést Kijev újabb blokkok építésével pótolja majd.
Pénteken, közép-európai idő szerint 12 óra 15 perckor helyi idő szerint 13:15-kor Leonyid Kucsma ukrán elnök Kijevből utasítást adott a csernobili atomerőmű harmadik blokkjának végleges leállítására. Az utasítás az "Ukrajna" Palotából hangzott el számos külföldi vendég és újságíró jelenlétében.

Az utolsó blokk leállításának pillanata
A ceremónián nem vett részt Jevgenyij Adamov orosz atomenergetikai miniszter, pedig a számára szóló meghívót időben elküldték. Az orosz atomipari minisztérium egyik illetékese azt állította, hogy Adamov azért nem utazott Kijevbe, mert kategorikusan ellenzi a csernobili atomerőmű bezárását - ezt olyan tisztán politikai döntésnek tartja, ami sem műszakilag, sem gazdaságilag nem megalapozott.

Gyászmise az áldozatok emlékére

Pénteken a kijevi Szófia székesegyházban tartott ökumenikus gyászmisével kezdődött az erőmű bezárása alkalmából rendezett ünnepélyes eseménysorozat. A gyászszertartáson jelen volt Leonyid Kucsma elnök, Viktor Juscsenko miniszterelnök, Ivan Pljuscs házelnök, valamint a kormány több tagja.

1986-ban és 1987-ben hatszázezren vettek részt a csernobili 4-es blokkban bekövetkezett robbanás következményeinek elhárításában, közülük kétszázezren kaptak a megengedettnél nagyobb sugárdózist. Az elmúlt tíz év során a baleset következtében egészségkárosodást szenvedett 3,2 millió ember közül több mint százhatvanhétezren hunytak el.

Új atombiztonsági válságközpont

Clinton üzenete az ukrán népnek
A csernobili atomerőmű végleges leállításának napja nagy nap Ukrajna és az egész világ számára - jelentette ki az amerikai elnök az ukrán néphez intézett televíziós üzenetében.

Hangsúlyozta: Amerika támogatja Ukrajna azon törekvését, hogy elfoglalja az őt megillető helyet az európai államok és világ szabad piacgazdasággal rendelkező demokráciái között.

Amikor megnyitják gazdaságukat, megerősítik a jog uralmát, és megvédik a szabad sajtót, egyúttal az ellen a rossz ellen harcolnak, amely a csernobili katasztrófához vezetett, s a jövőt építik, amelyben megvalósulnak az ukrán gyermekek álmai - jelentette ki Bill Clinton.

Bill Richardson amerikai energiaügyi miniszter Kijevben találkozott Leonyid Kucsmával, majd sajtótájékoztatón közölte: Az Egyesült Államok, a hét legfejlettebb ipari ország (G7) és az európai közösség tartja magát a csernobili atomerőmű bezárásával kapcsolatban Ukrajnának tett ígéreteihez. Az Egyesült Államot kedvezményes célfinanszírozással járul hozzá Ukrajnában egy atombiztonsági válságközpont létrehozásához.

Az Amerikai Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség (USAID) ugyancsak együttműködik Ukrajnával, hogy a csernobili atomerőmű dolgozóinak otthont adó Szlavutics városban munkahelyeket teremthessenek.

Új blokkok épülnek

Kijev az energiakiesés pótlására két új blokk építését rendelte el (Rivnei 2, Hmelnickij 4), de ezek befejezéséhez sokáig nem kapott nemzetközi támogatást. A két új reaktor 1,5 milliárd dollárba kerül, ebből az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 215 millió dollárt biztosít.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?