Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gettókban él a csehországi romák harmada

2006.09.12. 11:21
A cseh munkaügyi és népjóléti minisztérium felmérését készítő szociológusok is meglepődtek: a romák szegényebbek és rosszabb körülmények között élnek, mint gondolták. Úgy vélik, külső segítség nélkül a 80 ezer roma képtelen kitörni a gettókból és saját lábára állni. Megoldási ötlet egyelőre nem létezik, bár becslések szerint a probléma orvoslása 30-40 évig is eltarthat. További kérdés, hogy maguk a romák mit szólnak majd hozzá.

Mintegy 80 ezer roma, a kisebbség harmada él Csehországban gettókban, derült ki a prágai munkaügyi és népjóléti minisztérium által készíttetett országos szociológiai felmérésből, amelynek eredményét a héten hozták nyilvánosságra. "Szegényebbek és rosszabb körülmények között élnek a romák, mint eddig gondoltuk" - összegezte a szociológusok véleményét a Hospodárské Noviny című politikai és gazdasági napilap.

A legsúlyosabb felismerés, hogy ez a mintegy 80 ezer roma ember külső segítség nélkül képtelen kitörni a gettókból és a saját lábára állni. A gettólakók minden ellenállás nélkül hagyják magukat kifosztani az uzsorásoktól, és nem érdekli őket, hogy járnak-e az iskolába a gyerekeik, vagy sem, ráadásul a fiatal cigánylányok egyetlen foglalkozása, megélhetési lehetősége az olcsó pénzért adott szex. Bizonyított tény, hogy a csehországi romagettók igen gyakran a városok és falvak vezetésének döntése következtében jönnek létre, miután azok egy helyre költöztetik a problémás lakosaikat.

Néhány tucat helyett 310 gettót találtak

A példa nélküli széleskörű szociológiai felmérés tíz hónapig tartott, a szakemberek csoportjai 170 csehországi városban és faluban összesen 310 gettónak minősíthető lakóhelyet találtak. Néhány lerombolódott tömbházakból állt, másutt néhány nehezen besorolható lakóházból, fabarakkból vagy elhagyott volt gazdasági épületekből, amelyeket a romák elfoglaltak. "Az ország északi részén szinte minden nagyobb város szélén megtalálható a roma gettó" - olvasható a jelentésben, így Prága környékén is több gettót találtak.

Korábban a témával foglalkozó szociológusok is legfeljebb néhány tucat gettóról beszéltek, most pedig kiderült, hogy több mint háromszáz ilyen település van. "A gettók és a gettólakók magas száma minket is komolyan meglepett" - jelentette ki Czeslaw Walek, a kormány romaügyi bizottságának titkára. Az utóbbi évek tendenciája, hogy a falvakban ezek a települések fokozatosan elhalnak, de a városokban növekednek. A gettók lakói között egyre több a szlovákiai roma, akik rokonaik után költöztek ki Csehországba sorsuk jobbra fordulását remélve.

Az utóbbi 10 évben jöttek létre

A gettók döntő része az utóbbi tíz évben jött létre. "Nagy szerepet játszott ebben a lakóházak privatizációja, és a vagyoni kárpótlás, az, hogy a többségi lakosság - amelynek anyagi helyzete javul - egyre kevésbé kíván közösködni a romákkal. Nem igen látok lehetőséget arra, hogy ezt a folyamatot megállítsuk" - jegyezte meg Ivan Gabal, szociológus, akinek reményei szerint Prága erre a célra pénzt és támogatást kap az Európai Uniótól. A cseh kormány már bejelentette, hogy megpróbálja a pénzeket megszerezni. A munkaügyi és népjóléti minisztérium azt állítja, hogy ennek következtében 2008-2013 között mintegy kétmilliárd koronát fordít a gettók felszámolására és a romák megsegítésére.

"Még a legkedvezőbb esetben is legalább 30-40 évre lesz szükség a probléma felszámolásához" - vélekedett Gabal. Megjegyezte, hogy a kormányzatnak még nincsenek konkrét tervei a gondok megoldására, a legnagyobb kérdés mégis az, hogyan fogadják majd az elképzeléseket maguk a romák.