Zsófia
17 °C
21 °C

Történelmi korrupciós bukta Szlovákiában

2008.06.27. 18:36
Szlovákia történetének eddigi legnagyobb korrupciós esetére derített fényt a szlovák rendőrség. Egy csődbiztos 4 millió koronáért segített volna átjátszani egy csődbe került cég üzletrészét.

Az országos rendőrfőkapitány szóvivőjének pénteki közlése szerint a korrupcióval gyanúsított személy négymillió koronát - közel 132 ezer eurót - kért valakitől.

Az illető az összegnek több mint a felét, két és félmillió koronát "előlegként" csütörtökön ki is fizette, a rendőrség azonban a tranzakció során lecsapott, és tetten érte a korrupt csődbiztost.

Ján Packa országos rendőrfőkapitány és a rendőrség korrupcióellenes hivatalát vezető Tibor Gaspar pénteken sajtótájékoztatón ismertették az esetet.

A csődbiztos, Richard M. április végén még "csak" hárommillió koronát kért, majd vérszemet kapva később megemelte a taksát. Ennek fejében azt ígérte Ján V.-nek, hogy egy csődeljárási folyamat során, a törvényt sértő módon, kész őt kedvezményezett helyzetbe hozni, s ily módon Ján V. kezére játszani egy nem megnevezett pozsonyszőllősi (Vajnory) leányvállalat kalapács alá kerülő üzletrészét.

Ján V. nem volt hajlandó a hárommillió kifizetésére, mire a csődbiztos tovább mesterkedett, és május elején már négymilliót kért önmaga és cinkosai számára. Ján V. ekkor igent mondott, és a héten, csütörtökön egy bevásárlóközpontban át is nyújtotta a csődbiztosnak a két és félmilliós előleget. A pénz átadásakor azonban a rendőrség lecsapott. Richard M.-et a bíróság tíz év szabadságvesztésre ítélheti.