Illés
17 °C
28 °C

Tiltakoznak a kárpátaljai alumíniumfeldolgozó ellen

2008.03.24. 17:05
Az aláírásgyűjtők szerint törvénytelenségek történtek az engedélyezésnél.

Aláírásgyűjtési akcióba kezdtek az ukrán-magyar határ tőszomszédságában fekvő Csap (Csop) lakosai a városba tervezett alumíniumhulladék-feldolgozó üzem ellen, s tiltakozásukhoz kárpátaljai megyei képviselők is csatlakoztak.

A Záhony-Csap vasúti és közúti határátkelőhely mellett fekvő város belterületén, Magyarország határától alig több mint egy kilométerre az ungvári székhelyű OLMI-Technology vállalat készül alumíniumhulladék-feldolgozó üzemet létesíteni. A helyi lakosság szerint a tervről nem készült megfelelő hatástanulmány. A vállalat azonban már megszerezte az egykori gyümölcsfeldolgozó üzem területére tervezett ipari létesítmény építéséhez szükséges hatósági engedélyek nagy részét - írta legfrissebb számában az ungvári Novini Zakarpattya hivatalos megyei lap.

Az újság szerint a csapi lakosok a mostani aláírásgyűjtést megelőzően kétszer is tüntettek a városháza előtt. Az akció szervezői bejelentették: ha tiltakozásuk nem jár sikerrel, és mégis engedélyezik a szerintük környezetkárosító üzem megépítését, amely ráadásul az egyik középiskola és a járási kórház közvetlen közelében lenne, akkor a helyi lakosok a sínekre feküdve megbénítják a nemzetközi vonatközlekedést (Magyarország és Szlovákia felé).

A kárpátaljai megyei tanács (közgyűlés) képviselőinek a csapi tiltakozókat támogató csoportja beadvánnyal fordult az ügyben a megye főügyészéhez és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) kárpátaljai kirendeltségének vezetőjéhez, felszólítva őket az azonnali közbelépésre, az alumínium-üzem építésének engedélyeztetése kapcsán általuk vélelmezett törvénytelenségek feltárására, a felelősök megbüntetésére.

Az ungvári lap szerint a csapiak azt remélik, hogy a rendvédelmi szervek megfontoltan értékelik a kialakult helyzetet, és intézkedéseik nyomán "nem lesz az ukrán-magyar határon alumíniumhulladék-feldolgozó üzem".