Sára, Márió
2 °C
6 °C

A csóróság művészete

2001.08.31. 23:25
Kapcsolódók (1)
Hikmet és Suzan Kocaibrahimoglu három hete csak szikkadt kenyeret esznek, és esténként az utcai lámpa alatt ülnek, hogy spóroljanak otthon az árammal. Suzan augusztus elseje óta nem használt dezodort. Engin Ozden minden reggel négy órát gyalogol a munkahelyére, mert ezzel is megspórolja a buszjegyre valót. Reality tévé Törökországban.
Kik ezek a török puritánok, keleti keménynyakú kálvinisták, új csórók? A két házaspár a törökországi D televíziós csatorna hősei, a helyi reality show főszereplői. A kissé megszikkadt ötletből úgy próbáltak a helyi producerek még némi pénzmagot kicsavarni (képzavar), hogy a kamerák előtt próbálják ki: meg lehet-e élni az ország hivatalos minimumbéréből, 84 dollárnak (23 ezer forint) megfelelő török lírából?

"Lehetetlen" - mondja tömören az egyik szereplő, a már említett Suzan Kocaibrahimoglu. "Egyfajta tortúra".

Szomszédok-effektus

Csóró
(képünk illusztráció)
A helyzet az, hogy a show baromira pörög: az empátia nagy úr. A februári pénzügyi válság óta, amikor a török líra megkezdte hosszúnak tetsző zuhanását a dollárhoz képest, a török családok nagy része kényszerült hasonló megtakarításokra. Az AP szerint az ország 65 milliós lakosságának fele él kevesebb mint havi 200 dollárból. A létminimumot 474 dollárnak (131 ezer forint) megfelelő török lírában határozzák meg egy négytagú család számára.

Innentől a műsor szereplői persze automatikusan hősök. Az emberek megrázzák a kezüket az utcán, és felhívják őket telefonon, hogy mi a helyzet. Hivatalos adatok nincsenek, de a tévétársaság szerint a műsor az egyik legnézettebb az országban. Szomszédok-effektus.

"Már egy jégkrém is luxus"

Pontosan hogyan játszódik a dolog? Két pár vesz részt a műsorban, ők versenyeznek egymással: melyikük képes a túlélésre a zsozsóból? A show napi harminc perc, de őket egész nap követik a kamerák. Együtt élnek egy lakásban, ha pedig kimennek az utcára - vásárolni, dolgozni, akármi -, a tévések oda is utánuk mennek. Van egy pár dolog, amire kötelezően költeniük kell (például napilapok), úgyhogy ott spórolnak, ahol tudnak: világítás, ennivaló, tömegközlekedés. "Már egy jégkrém is luxusnak számít" - idézi egyiküket az AP.

Amelyik pár a legkevesebbet költi az egyhónapos műsor alatt - természetesen, aki átlépi a minimálbér-határt, annak csók -, lakást és kocsit nyer, plusz egy hetes kirándulást Európába. Annyiban persze ciki az egész, állapítják meg szociális érzékenységgel is felszerelt kommentátorok, hogy a csávók stabilan középosztálybeliek - nagyobb fizetéshez mennek haza, mint amennyi a tévénézők legtöbbjének van. De legalább nekik nem rendeznek gyűjtést.