Huba
17 °C
33 °C

A nagy többség ellenzi a csehországi USA-radart

2008.03.07. 17:17
A cseh lakosság kétharmada továbbra is ellenzi, hogy amerikai radarállomás létesüljön Csehországban, derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra Prágában.

A CVVM közvélemény-kutató központ felmérése szerint az amerikai radarállomás létrehozását mindössze a megkérdezettek 27 százaléka támogatja, míg 67 százaléka ellenzi. Hat százaléknak nincs egyértelmű véleménye az ügyben.

A februári felmérés lényegében ugyanazzal az eredménnyel zárult, mint a tavaly tavaszi első felmérés, amikor a téma napirendre került.

A megkérdezettek 75 százaléka támogatja, hogy országos népszavazás írjanak ki az amerikai radarállomás ügyében. Ellenkező véleményt, tehát hogy nincs szükség népszavazásra, az emberek 20 százaléka hangoztat.

A parlamenti pártok hívei közül az amerikai radart támogatók csupán a kormányzó Polgári Demokratikus Pártban vannak többségben. A két kisebb koalíciós pártban a radar hívei már jelentős kisebbségben vannak, míg az ellenzéki szociáldemokraták és a kommunisták soraiban elenyésző a radart támogatók aránya.

Az emberek kétharmada arra is panaszkodik, hogy nincs elegendő információja a radarállomásról, s annak hatásáról. A hozzáférhető információkat a lakosság egynegyede minősítette elégségesnek.

Mirek Topolánek cseh miniszterelnök februári washingtoni látogatása során bejelentette, hogy már közeli a cseh-amerikai megállapodás aláírása. A prágai sajtó szerint erre várhatóan a NATO bukaresti csúcstalálkozóját követő hetekben kerül sor.

Az amerikai radart a Prágától 60 kilométerre délnyugatra fekvő Brdy katonai körzetben építenék fel. A bázison mintegy 200 amerikai katona teljesítene szolgálatot.

A radarállomás a Lengyelországba tervezett amerikai rakétabázissal együtt az amerikai légvédelmi pajzs része lenne. A lengyelek azonban még nem egyeztek meg az amerikaiakkal.

Alexandr Vondra cseh kormányfő-helyettes a napokban bejelentette: a mostani cseh kormány akkor is engedélyezni kívánja az amerikai radarállomást, ha a lengyelek nem egyeznek meg az amerikaiakkal. Korábban mindenki azt állította, hogy a radarállomásnak a rakétatámaszpont nélkül nem lenne semmi értelme.