Jolán
2 °C
4 °C

A nagy többség ellenzi a csehországi USA-radart

2008.03.07. 17:17
A cseh lakosság kétharmada továbbra is ellenzi, hogy amerikai radarállomás létesüljön Csehországban, derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra Prágában.

A CVVM közvélemény-kutató központ felmérése szerint az amerikai radarállomás létrehozását mindössze a megkérdezettek 27 százaléka támogatja, míg 67 százaléka ellenzi. Hat százaléknak nincs egyértelmű véleménye az ügyben.

A februári felmérés lényegében ugyanazzal az eredménnyel zárult, mint a tavaly tavaszi első felmérés, amikor a téma napirendre került.

A megkérdezettek 75 százaléka támogatja, hogy országos népszavazás írjanak ki az amerikai radarállomás ügyében. Ellenkező véleményt, tehát hogy nincs szükség népszavazásra, az emberek 20 százaléka hangoztat.

A parlamenti pártok hívei közül az amerikai radart támogatók csupán a kormányzó Polgári Demokratikus Pártban vannak többségben. A két kisebb koalíciós pártban a radar hívei már jelentős kisebbségben vannak, míg az ellenzéki szociáldemokraták és a kommunisták soraiban elenyésző a radart támogatók aránya.

Az emberek kétharmada arra is panaszkodik, hogy nincs elegendő információja a radarállomásról, s annak hatásáról. A hozzáférhető információkat a lakosság egynegyede minősítette elégségesnek.

Mirek Topolánek cseh miniszterelnök februári washingtoni látogatása során bejelentette, hogy már közeli a cseh-amerikai megállapodás aláírása. A prágai sajtó szerint erre várhatóan a NATO bukaresti csúcstalálkozóját követő hetekben kerül sor.

Az amerikai radart a Prágától 60 kilométerre délnyugatra fekvő Brdy katonai körzetben építenék fel. A bázison mintegy 200 amerikai katona teljesítene szolgálatot.

A radarállomás a Lengyelországba tervezett amerikai rakétabázissal együtt az amerikai légvédelmi pajzs része lenne. A lengyelek azonban még nem egyeztek meg az amerikaiakkal.

Alexandr Vondra cseh kormányfő-helyettes a napokban bejelentette: a mostani cseh kormány akkor is engedélyezni kívánja az amerikai radarállomást, ha a lengyelek nem egyeznek meg az amerikaiakkal. Korábban mindenki azt állította, hogy a radarállomásnak a rakétatámaszpont nélkül nem lenne semmi értelme.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?