Szilárda
-4 °C
3 °C

NATO-csúcstalálkozó: nem a részvétel a fontos

2002.11.19. 10:17
Kétszáz külföldi állampolgárt fordítottak vissza eddig a cseh hatóságok az ország határairól, mert a NATO csütörtök-pénteki prágai csúcstalálkozóján nemkívánatos személynek tartják őket. A rendet az elkövetkezendő napokban 12 ezer rendőr és néhány ezer katona tartja fenn a cseh fővárosban.
Az elmúlt néhány napban kétszáz külföldi állampolgárt nem engedett be Csehország területére a cseh idegenrendészet a prágai NATO-csúcstalálkozóval kapcsolatban - közölte kedden reggel Klára Krejcí, az idegenrendészet országos szóvivője. Leszögezte: az elutasítások oka legtöbb esetben az volt, hogy az illetők rajta vannak a szélsőségesek, így a Csehország területén nem kívánatos személyek mintegy 2500 nevet tartalmazó listáján. Más esetekben pedig azért nem engedték be a külföldieket Csehországba, mert NATO-ellenes röplapokat, utcai zavargásokban használatos láncokat, baseballütőket, vasrudakat, késeket találtak poggyászukban vagy gépkocsijukban.

Ajánlásokkal érkezünk a NATO-csúcstalálkozóra
A csütörtök-pénteki NATO-csúcstalálkozóra politikai ajánlásokkal érkezik a magyar küldöttség - írja a Népszabadság. Ennek része a légi szállítási kapacitás növelése, a vegyi, biológiai és nukleáris védekezőképesség fokozása - ennek részeként egy mozgó biológiai laboratórium -, a harctéri kommunikáció javítása, a védelmi kiadások emelése. A politikai ajánlások a védelmi tervezés során válnak konkrét katonai vállalásokká. Konkrétumnak a védelmi költségvetés növelése számít, amely idén a bruttó nemzeti össztermék 1,71 százaléka, míg 2006-ra ugyanez az arány 2,01 százalékra nő.

Nem a részvétel a fontos

A NATO november 21-22-én Prágában sorra kerülő csúcstalálkozójával összefüggésben a cseh idegenrendészet november 15-től kezdve rendkívül megszigorította a beutazó külföldiek ellenőrzését. A cseh hatóságok hangsúlyozzák, hogy nem a részvétel zavarja őket, hanem az, ha valaki olyan tárgyakkal kíván belépni az ország területére, amelyek erőszak alkalmazására használhatóak.

Utcai zavargásokra számítanak

A csúcstalálkozó alkalmával 46 ország állam- és kormányfőjét, illetve a külügyi és a belügyi tárca vezetőit várják Prágába. A cseh hatóságok utcai zavargásokra számítanak. Stanislav Gross belügyminiszter ezért a rend biztosítására 12 ezer rendőrt és néhány ezer katonát rendelt a fővárosba.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!