Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Tiltakozások Csurka kijelentései miatt

2001.09.13. 16:21
Eddig egy párt, egy országgyűlési képviselő, és egy mozgalom ítélte el Csurka Istvánnak, a MIÉP elnökének az Amerikát ért terrortámadások utáni nyilatkozatát. A vitatott kijelentésben Csurka úgy fogalmazott: "A felelősséget természetesen az amerikai globalista politikának is viselnie kell, mert mindez nem ártatlanul érte az Egyesült Államokat". Az ifjú szocialisták sajtóbojkottra buzdítják a média képviselőit.
Csurka István
Kormányoldalról a kisgazdák, az ellenzéki pártok közül pedig a MSZP egyik országgyűlési képviselője tiltakozott Csurka István MIÉP-elnök kedden tett nyilatkozata miatt. Csurka a Távirati Irodának úgy fogalmazott: ""Mély részvéttel vagyunk az ártatlan áldozatok iránt, és az anyagi pusztulás is megdöbbentő, azonban a felelősséget természetesen az amerikai globalista politikának is viselnie kell, mert mindez nem ártatlanul érte az Egyesült Államokat". Az elnök megjegyezte, hogy mindezt "a részvétnyilvánításhoz feltétlenül hozzá kellett tennünk". Csurka egyébként a szeptember 13-án megjelent Magyar Fórumban szintén hasonló szellemben írt a támadásról. "A világ elnyomott népei nem tűrhették válaszcsapás nélkül a globalizmus által rájuk rótt megaláztatásokat, a kizsákmányolást és a Palesztinában folyó tervszerű népirtást" - fogalmazott a pártelnök.

Szanyi: Csurkát ki kell vonni a közéletből

Szanyi Tibor, a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője sajtóközleményében arra kéri Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy "haladéktalanul intézkednie kell mindazon közvádi folyamat beindításáról, amely Csurka István és pártja közéletünkből való kivonásához vezet". Szanyi arra hivatkozik, hogy az idézett kijelentésében Csurka nyilvános erkölcsi támogatást adott az eddigi és ez utáni terrorcselekmények elkövetőnek". Szanyi felszólította Orbánt, hogy tegye meg azokat a lépéseket, amelyek az ügyészséget és más illetékes hatóságokat Csurka Istvánnal és elvbarátaival szemben a megfelelő intézkedésekre sarkallják."

Torgyán: Csurka kizárta magát a civilizáltak köréből

A Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Párt szintén sajtóközleményben utasította vissza a MIÉP elnökének kijelentéseit. A Torgyán József által jegyzett állásfoglalás szerint Csurka ezekkel a mondatokkal "végleg kizárta magát és követőit a civilizált emberek köréből". Az FKGP véleménye szerint "az újkori demokrácia egyik bölcsője, az Amerikai Egyesült Államok iránti gyűlölete annyira elvakította Csurka Istvánt", hogy a tízezrek halálát szükségszerűen bekövetkező eseménynek tartja.

Az Ifjú Szocialisták Mozgalma felkért minden sajtóorgánumot, hogy ne adjon teret Csurka Istvánnak és pártjának, amíg meg nem kér bocsánatot az áldozatoktól.