Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Cheney leváltásáról pletykál Washington

2004.07.15. 13:15
Az amerikai elnökválasztási szezon kezdete előtt újra fellendült az összeesküvéselmélet-piac. Hillary Clinton alelnökségének meghiúsulása után most Cheney alelnök visszavonulására tippelnek a washingtoni mindentudók. Az iraki háború ügyében túlságosan is érintett Cheney az okosak szerint azért rúgta ki az őt négy éve az alelnöki posztra alkalmasnak találó háziorvosát, hogy az új egészségügyileg alkalmatlannak nyilvánítsa. Négy szívroham után ez akár hihetően is hangozhat.
Újabb összeesküvés-elmélet borzalja az uborkaszezonba belepunnyadt washingtoni közélet idegeit. A New York Times jelentése szerint egyre többen és egyre hangosabban pletykálnak arról, hogy nem Dick Cheney lesz George W. Bush alelnökjelöltje a novemberi elnökválasztásokon.

Gyógyszerszenvedély

A legkurrensebb - prominens demokraták által terjesztett - elmélet szerint Cheney nemrégiben azért menesztette háziorvosát, hogy az új doktor augusztus végén bejelenthesse: a szívbetegséggel küzdő alelnök egészségi állapota nem engedi meg, hogy vállalja a felelősségteljes beosztást. A hivatalos indoklás szerint a receptre kapható gyógyszerek iránti túlzott szenvedélye miatt menesztett Dr. Gary Malakoff négy éve még "alkalmasnak tartotta az érzékeny feladatra" a négy szívrohamon átesett veterán politikust.

A Cheney elleni támadás némileg az idősebb Bush alelnöke, Dan Quayle elleni 1992-es demokrata kampányhoz hasonlít. Quayle-t a teljes közvélemény, pártállástól függetlenül idiótának tartotta, maguk a republikánusok terjesztették róla azt a gonosz pletykát, hogy még a krumpli szót sem tudná lebetűzni. Quayle-ről azonban senki sem gondolta komolyan, hogy bármi köze is lehet a kormányzáshoz. (Egy annak idején népszerű vicc szerint a titkosszolgálat első teendője az idősebb Bush halála esetén Quayle lelövése lett volna).

Legalább nem hülye

Cheney ezzel szemben Bush kormányának legbefolyásosabb tagja. Az alelnök környezete az iraki háború egyik fő prokátora volt, Cheney szürke eminenciásként fogta össze a neokonzervatív héjákat és a védelmi minisztérium szintén háborúpárti vezetését - szembehelyezkedve a diplomáciai megoldást pártoló, inkább Condoleezza Rice támogatását élvező külügyminisztériummal.

Cheney egészségi állapota már négy évvel ezelőtt is kampánytéma volt. Mostanra azonban már nem csak szívbetegsége miatt támadható Cheney. Maguk a republikánusok is elismerik, hogy az egykoron az irányítása alatt álló Halliburton olajipari cég zsíros iraki kormányzati megbízásai révén az újjáépítésben személyesen túlságosan is érintett alelnök komoly politikai teher Bush számára. "Nem hiszem, hogy a második számú versenyló lelövése lenne a megoldás az összes problémára, de Bushnak egyet biztos el kell dobnia a vállát terhelő csomagok közül, hogy versenyben maradhasson" - nyilatkozta a Timesnak egy, az eset kényessége miatt a neve elhallgatását kérő republikánus kongresszusi képviselő.

Álmodozók

Nem véletlen talán, hogy a Republikánus Párton belül is megindult a helyezkedés az esetlegesen megürülő alelnökjelölti posztért. Eddig persze csak találgatások vannak, a legtöbben Colin Powell külügyminiszter vagy John McCain szenátor jelölését várják. Powell ellen szól azonban, hogy még Bush külügyminisztereként is számos vitája volt az elnökkel, többek között az iraki háború kapcsán. McCain ellen szól, hogy 2000-ben egyrészt Bush ellen indult az előválasztásokon, másrészt pedig demokrata alelnökjelöltként is felmerült a neve. A többi szóba került politikus - köztük Condoleezza Rice - pedig visszautasította a feltételezéseket.

Kávéházi beszélgetések

Cheney személy szerint nem izgul különösebben a találgatások miatt. Mint a C-span kábeles politikai csatorna vasárnap adásba kerülő riportműsorának nyilatkozta, "nem igazán lát olyan körülményeket, ami miatt lemondana". "Gondolom most, hogy a jelöltállító gyűlésekre várunk, nincs miről beszélgetni, ezért születhetnek ilyen találgatások" - vetette el a visszalépéséről szóló híreket az alelnök. "A jelölőgyűlés majd véget vet [a találgatásoknak]" - tette hozzá.

"Fogalmam sincs, miből erednek ezek az összeesküvés-elméletek. Ez csak amolyan washingtoni kávéházi pletyka" - nyilatkozta a New York Timesnak Mathew Dowd, Bush fő kampánystratégája is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!