Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Kubát örökre szocialista országgá tenné Castro

2002.06.11. 12:13
Elképzelhető, hogy módosítják a kubai alkotmány első passzusát, mely kimondja, hogy a szigetország szocialista állam. Kuba népe azt szeretné, hogy kerüljön a szövegbe az "örökre az is marad" fordulat. Fidel Castro közben országszerte tömeggyűléseket szervez, ahol alkalmanként 500 ezer kubai követeli együtt a vezérrel, hogy Bush vonja vissza az amerikai szankciók feloldása érdekében támasztott feltételeket.
Kuba örökre szocialista állam marad - ilyen értelmű betoldást javasolnak a karib-tengeri szigetország alkotmányába Kuba társadalmi szervezetei.

A dpa hírügynökség havannai tudósítása szerint hétfőn rendezték meg Havannában a kubai tömegszervezetek (szakszervezetek, egyetemi és katonai szervezetek, nőszervezetek) országos gyűlését, s azon született határozat az alkotmánymódosításra teendő javaslatról.

A népi kongresszus következő ülésén várhatólag elfogadja a tömegszervezeti gyűlés javaslatát - írta a dpa.

Örökre marad, ami

A kubai alkotmány első cikke éppen azt a megállapítást tartalmazza, hogy Kuba szocialista állam. A módosítás annyi lenne az új javaslat értelmében, hogy belekerülne az "örökre az is marad" fordulat.

A német hírügynökség szerint a szocialista rendszer tüntető igenlése válasz George Bush május 20-i beszédére, amelyben az amerikai elnök piacgazdasági reformokhoz és szabad választások megrendezéséhez kötötte a Kuba ellen érvényben levő amerikai szankciók megszüntetését.

Tiltakoznak

Fidel Castro államfő, kommunista pártvezető, aki 43 éve áll az ország élén, felszólította hétfőn a kubaiakat, hogy minél többen vegyenek részt egy szerdára tervezett havannai tömeggyűlésen, ezzel tiltakozzanak Bush követelései ellen. Az utóbbi három szombaton három kubai tartományban rendeztek hasonló gyűléseket, és Castro részt vett mindegyiken. A múlt szombaton félmilliós tömeg képződött egy ilyen gyűlésen.