Erzsébet
1 °C
4 °C

Kubát örökre szocialista országgá tenné Castro

2002.06.11. 12:13
Elképzelhető, hogy módosítják a kubai alkotmány első passzusát, mely kimondja, hogy a szigetország szocialista állam. Kuba népe azt szeretné, hogy kerüljön a szövegbe az "örökre az is marad" fordulat. Fidel Castro közben országszerte tömeggyűléseket szervez, ahol alkalmanként 500 ezer kubai követeli együtt a vezérrel, hogy Bush vonja vissza az amerikai szankciók feloldása érdekében támasztott feltételeket.
Kuba örökre szocialista állam marad - ilyen értelmű betoldást javasolnak a karib-tengeri szigetország alkotmányába Kuba társadalmi szervezetei.

A dpa hírügynökség havannai tudósítása szerint hétfőn rendezték meg Havannában a kubai tömegszervezetek (szakszervezetek, egyetemi és katonai szervezetek, nőszervezetek) országos gyűlését, s azon született határozat az alkotmánymódosításra teendő javaslatról.

A népi kongresszus következő ülésén várhatólag elfogadja a tömegszervezeti gyűlés javaslatát - írta a dpa.

Örökre marad, ami

A kubai alkotmány első cikke éppen azt a megállapítást tartalmazza, hogy Kuba szocialista állam. A módosítás annyi lenne az új javaslat értelmében, hogy belekerülne az "örökre az is marad" fordulat.

A német hírügynökség szerint a szocialista rendszer tüntető igenlése válasz George Bush május 20-i beszédére, amelyben az amerikai elnök piacgazdasági reformokhoz és szabad választások megrendezéséhez kötötte a Kuba ellen érvényben levő amerikai szankciók megszüntetését.

Tiltakoznak

Fidel Castro államfő, kommunista pártvezető, aki 43 éve áll az ország élén, felszólította hétfőn a kubaiakat, hogy minél többen vegyenek részt egy szerdára tervezett havannai tömeggyűlésen, ezzel tiltakozzanak Bush követelései ellen. Az utóbbi három szombaton három kubai tartományban rendeztek hasonló gyűléseket, és Castro részt vett mindegyiken. A múlt szombaton félmilliós tömeg képződött egy ilyen gyűlésen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?