Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Újratárgyalják a kubai kémek ügyét

2005.08.10. 11:30
Újra kell tárgyalni öt, súlyos börtönbüntetésre ítélt kubai kém ügyét. A fellebbviteli bíróság szerint igazságtalan ítélet született Miamiban, ahol revanséhes kubai emigránsok befolyásolták a döntést.

Megsemmisítette az amerikai fellebbviteli bíróság a miami bíróság öt, kémkedéssel vádolt kubai súlyos börtönbüntetéséről hozott ítéletét. A fellebbviteli bíróság szerint a négy évvel ezelőtti tárgyalás igazságtalan légkörben zajlott, mivel a bíróság a város kubai emigráns lakosságának nyomására hozta ítéletét, írja a BBC.

Figyeltek és megfigyeltek

Az öt kubait, Antonio Guerrerót, Fernando Gonzalezt, Rene Gonzalezt, Gerardo Hernandezt és Ramon Labaninót 2001-ben ítélték legalább tizenöt éves börtönbüntetésre. Az ítéletet nyolc hónappal azután hozták, hogy Kuba jelentős presztízssikert ért el, amikor az Egyesült Államok a kisfiú Miamiban élő rokonai tiltakozása ellenére kiadta a kommunista országnak Elian Gonzalest.

A Castro diktatúrájából elmenekült kubaiak a kémkedéssel vádolt ötökön akartak revansot venni. Az ítéletet megsemmisítő fellebbviteli bíróság is számol a kubai emigránsokkal. "Az ítélet megsemmisítée népszerűtlen lesz, többen sértőnek is tarthatják majd. De ugyanezek az emberek lelkes hívei a szabadságjogoknak, amiket Kubában élő honfitársaik nem élvezhetnek" - írták indoklásukban.

Kuba ünnepel

Az öt férfi a vádak szerint a darázscsapat részeként amerikai katonai létesítmények és kubai emigránsok után kémkedett. A vádlottak elismerték, hogy a kubai titkosszolgálatnak dolgoztak, de állításuk szerint csak az emigránsok Castro elleni merényleteit akarták megakadályozni. Azt tagadták, hogy az Egyesült Államok ellen irányult volna tevékenységük.

"Nagy győzelem ez a terrorizmus támogatóival szemben" - kommentálta a BBC-nek a fellebbviteli bíróság döntését Ricardo Alcaron, a kubai nemzetgyűlés elnöke. A diktatúra prominense szerint a terrorizmust támogató ország ez esetben az Egyesült Államok, ami "bebörtönzött volna öt fiatalt, akik az amerikai terrorizmus ellen küzdöttek". Kuba a per kezdete óta hősként beszél a darázscsapatról, kiszabadításukért nemzetközi kampányt is folytatott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!