Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újratárgyalják a kubai kémek ügyét

2005.08.10. 11:30
Újra kell tárgyalni öt, súlyos börtönbüntetésre ítélt kubai kém ügyét. A fellebbviteli bíróság szerint igazságtalan ítélet született Miamiban, ahol revanséhes kubai emigránsok befolyásolták a döntést.

Megsemmisítette az amerikai fellebbviteli bíróság a miami bíróság öt, kémkedéssel vádolt kubai súlyos börtönbüntetéséről hozott ítéletét. A fellebbviteli bíróság szerint a négy évvel ezelőtti tárgyalás igazságtalan légkörben zajlott, mivel a bíróság a város kubai emigráns lakosságának nyomására hozta ítéletét, írja a BBC.

Figyeltek és megfigyeltek

Az öt kubait, Antonio Guerrerót, Fernando Gonzalezt, Rene Gonzalezt, Gerardo Hernandezt és Ramon Labaninót 2001-ben ítélték legalább tizenöt éves börtönbüntetésre. Az ítéletet nyolc hónappal azután hozták, hogy Kuba jelentős presztízssikert ért el, amikor az Egyesült Államok a kisfiú Miamiban élő rokonai tiltakozása ellenére kiadta a kommunista országnak Elian Gonzalest.

A Castro diktatúrájából elmenekült kubaiak a kémkedéssel vádolt ötökön akartak revansot venni. Az ítéletet megsemmisítő fellebbviteli bíróság is számol a kubai emigránsokkal. "Az ítélet megsemmisítée népszerűtlen lesz, többen sértőnek is tarthatják majd. De ugyanezek az emberek lelkes hívei a szabadságjogoknak, amiket Kubában élő honfitársaik nem élvezhetnek" - írták indoklásukban.

Kuba ünnepel

Az öt férfi a vádak szerint a darázscsapat részeként amerikai katonai létesítmények és kubai emigránsok után kémkedett. A vádlottak elismerték, hogy a kubai titkosszolgálatnak dolgoztak, de állításuk szerint csak az emigránsok Castro elleni merényleteit akarták megakadályozni. Azt tagadták, hogy az Egyesült Államok ellen irányult volna tevékenységük.

"Nagy győzelem ez a terrorizmus támogatóival szemben" - kommentálta a BBC-nek a fellebbviteli bíróság döntését Ricardo Alcaron, a kubai nemzetgyűlés elnöke. A diktatúra prominense szerint a terrorizmust támogató ország ez esetben az Egyesült Államok, ami "bebörtönzött volna öt fiatalt, akik az amerikai terrorizmus ellen küzdöttek". Kuba a per kezdete óta hősként beszél a darázscsapatról, kiszabadításukért nemzetközi kampányt is folytatott.