Klaudia
-4 °C
2 °C

Castro: Soha nem győzik le Kubát

2007.06.18. 11:42
Sem az Egyesült Államok, sem más külföldi kormány nem győzi le soha Kubát - jelentette ki Fidel Castro kubai elnök a Granma című hivatalos lap internetes portálján hétfőn megjelent vezércikkében.

"Kuba és népe az utolsó csepp véréig harcolni fog. Ne legyen efelől kétsége, Mr. Bush!" - szögezi le az immár közel egy éve betegeskedő Castro.

"Kuba továbbfejleszti és tökéletesíti népének harcképességét, beleértve szerény, de aktív és hatékony védelmifegyver-iparát", írja a kubai elnök.

Castro szerint nevetséges "a kapitalizmus híres GDP-je". Úgy véli, hogy "az életszínvonal emelkedik, ha egy nép ismeretei, önbecsülése és méltósága növekszenek".

Fidel Castro tavaly júliusban egy súlyos bélvérzés utáni műtétet követően átadta ideiglenesen az elnöki teendőket öccsének, Raúlnak. Az elmúlt hónapokban azonban több baráti ország vezetőjét fogadta, s március óta rendszeresen publikálja gondolatait a hivatalos kubai sajtóban.

EU-ajánlat Kubának

Az Európai Unió megújította Kubának szóló "kettős tárgyalási" ajánlatát a külügyminiszterek hétfői ülésén. Az ajánlat értelmében párhuzamosan tárgyalnának a kubai kormánnyal és a civil társadalom képviselőivel, beleértve az ellenzéket is. A javaslat életképességének kipuhatolása érdekében meghívták a havannai kormány képviselőjét Brüsszelbe.

Az indítvány a 2005-ös, hasonló kezdeményezés megújítása. Megismétlésének az volt az elvi alapja, hogy Kubában 48 éve először volt hatalomátadás tavaly, amikor Fidel Castro állami és pártvezető a betegsége és műtétje miatt az öccsére, Raúl Castróra és egy kis csoport politikusra bízta az ország irányítását. Még ha csak ideiglenes is, ez akkor is újdonságot jelent. Egyébként "a kubai politikai, gazdasági és társadalmi rendszer alapjában véve ugyanaz" maradt, állapították meg a külügyminiszterek.