Bernadett
-2 °C
4 °C

Nyolcvanmilliót fizethet Kuba a kivégzett amerikai pilótáért

2004.11.19. 10:34
Az Egyesült Államokban befagyasztott kubai vagyon terhére nyolcvanmillió dolláros kártérítést ítélt meg egy Disznóöböl felett lelőtt amerikai pilóta lányának egy miami bíróság. A perben Kuba nem képviseltette magát.
Nyolcvanmillió dolláros kártérítésre kötelezte Kubát egy amerikai bíróság egy CIA-ügynök meggyilkolása miatt. A pert Thomas Pete Ray pilóta lánya kezdeményezte egy miami bíróságon. Ray a sikertelen disznóöböli partraszállási kísérletben vett részt 1961-ben, amikor kubai disszidensek egy csoportja amerikai támogatással kísérelte meg megbuktatni Castro kommunista rezsimjét.

Ray repülőjét lelőtték, majd a pilótát is megölték. Holttestét 1979-ben adták csak ki az Egyesült Államoknak, addig egy havannai hullaházban tartották. Hat évvel később két kubai vallomásában állította, hogy a pilótát Castro főhadiszállásán végezték ki.

A miami bíróság a jogtalan kivégzésért nyolcvanmillió dolláros kártérítésre kötelezte a magát a perben nem képviselő kubai államot. Az összeget Kuba az Egyesült Államokban befagyasztott vagyonából fizetik ki a felperes Janet Raynek. Hasonló kártérítési perben 2001-ben 97 millió dollárt ítéltek meg három Kuba felett lelőtt kubai-amerikai pilóta családjának.

Janet Ray per utáni nyilatkozata szerint a pénzből édesapja emlékét kívánja ápolni.