Piroska
3 °C
4 °C

Új állami tévé Kubában

2008.04.03. 13:37
Hamarosan beindul a hatodik állami tévécsatorna a karibi országban, ahol mióta Castro átadta a hatalmat öccsének, mintha reformok előszelei fújdogálnának.

Új tévécsatornát, amelynek elnevezését egyelőre nem döntötték el, 2008 első felében helyeznek üzembe Kubában, jelentette be Luis Acosta, a kubai rádió és televízió (ICRT) alelnöke szerda este egy havannai írókongresszuson. A programról Acosta nem nyilatkozott, mindössze annyit árult el, hogy az adás csaknem egy tucat ország műsoraiból áll össze.

Kubában jelenleg öt állami tévécsatorna működik: a Cubavisión, két oktatási célokat szolgáló televízió, a Canal Educativo 1 és 2, a Tele Rebelde és a Cubavisión Internacional, amely azonban csak kábelen hozzáférhető a szigetországban. A televíziók közül egyedül a Cubavisión Internacional sugároz 24 órában az év eleje óta. Acosta tájékoztatása szerint az ICRT idén csaknem 10 millió eurónak megfelelő összeget szán a televíziók korszerűsítésére és új berendezések beszerzésére.

A most bejelentett intézkedésben megfigyelők újabb bizonyítékát látják annak, hogy a kubai lakosságot fél évszázados elzártság után reformokra készítik elő. A kubaiak néhány napja már megszállhatnak a korábban csak külföldi turistáknak fenntartott szállodákban, vásárolhatnak számítógépet és mobiltelefont is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!