Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új állami tévé Kubában

2008.04.03. 13:37
Hamarosan beindul a hatodik állami tévécsatorna a karibi országban, ahol mióta Castro átadta a hatalmat öccsének, mintha reformok előszelei fújdogálnának.

Új tévécsatornát, amelynek elnevezését egyelőre nem döntötték el, 2008 első felében helyeznek üzembe Kubában, jelentette be Luis Acosta, a kubai rádió és televízió (ICRT) alelnöke szerda este egy havannai írókongresszuson. A programról Acosta nem nyilatkozott, mindössze annyit árult el, hogy az adás csaknem egy tucat ország műsoraiból áll össze.

Kubában jelenleg öt állami tévécsatorna működik: a Cubavisión, két oktatási célokat szolgáló televízió, a Canal Educativo 1 és 2, a Tele Rebelde és a Cubavisión Internacional, amely azonban csak kábelen hozzáférhető a szigetországban. A televíziók közül egyedül a Cubavisión Internacional sugároz 24 órában az év eleje óta. Acosta tájékoztatása szerint az ICRT idén csaknem 10 millió eurónak megfelelő összeget szán a televíziók korszerűsítésére és új berendezések beszerzésére.

A most bejelentett intézkedésben megfigyelők újabb bizonyítékát látják annak, hogy a kubai lakosságot fél évszázados elzártság után reformokra készítik elő. A kubaiak néhány napja már megszállhatnak a korábban csak külföldi turistáknak fenntartott szállodákban, vásárolhatnak számítógépet és mobiltelefont is.