Valér
4 °C
8 °C

Lafújták Thaiföldön a cunamiriadót

2005.07.24. 20:45
Kapcsolódó cikkek (1)
A decemberi szökőárt kiváltó földrengés epicentrumától 450 kilométerre vasárnap este nagy erejű földrengés volt, ezért Thaiföldön cunamiriadót rendeltek el. A figyelmeztetés körülbelül két órát volt életben, majd lefújták. A tavalyi délkelet-ázsiai cunamiban negyedmillió ember vesztette életét.
Hetes erősségű földrengést mértek az indiai Nicobar szigeteken. Az amerikai kormány földrengéskutató intézetének honlapja szerint a földmozgás magyar idő szerint 17 óra 42 perckor (helyi idő szerint 21 óra 42-kor) történt.

A Nicobar és Andaman szigetek
Az Indiához tartozó, 572 szigetből álló szigetcsoporton októbertől májusig tart a turistaszezon. A 280 ezer lakos hat népcsoporthoz tartozik. A legnagyobb a hindu vallásúak aránya (67 százalék), utánuk a keresztények (24 százalék) és a muzulmánok (7 százalék) következnek.
(Forrás: andamanisland.com)

A földrengést az indiai Madrasban, az indonéziai Aceh szigeteken és a thaiföldi turistaközpontban, Phuketen is érezték. Áldozatokról nem érkezett jelentés, de amerikai szakemberek figyelmeztettek, hogy a természeti katasztrófa "helye és ideje miatt" előfordulhatnak károk. A BBC szerint Thaiföld hat déli tartományában cunamiriadót rendeltek el, amit két óra múlva lefújtak. Az embereket folyamatosan figyelmeztették az összes televíziós csatornán, hogy a partról húzódjanak a magasabban fekvő helyekre. Waverly Person amerikai kutató azonban már akkor valószínűtlennek nevezte, hogy az indiai földrengés szökőárt indítana el a térségben. Indiában és Srí Lankán nem rendeltek el cunamiriadót.

A Nicobar szigetcsoport 450 kilométerre fekszik az indonéz Szumátra szigetén lévő Banda Acehtől, amelynek közelében volt a tavaly december 26-i szökőár epicentruma. A Nicobar és a közeli Andaman szigeteken akkor tízezer ember vesztette életét.

Decemberben 250 ezer ember vesztette életét tizenhárom országban a délkelet-ázsiai szökőár miatt. A helyi hatóságokat akkor váratlanul érte a pusztítás, ezért március végén egy újabb nagy erejű indonéziai földrengés miatt cunamiriadót rendeltek el, de csak kisebb szökőár keletkezett, ami nem okozott károkat.