Auguszta
-3 °C
2 °C

Alig van esély a magyarok megtalálására

2005.01.11. 16:31
Száz magyar állampolgárt kellett a külügyi tárcának felkutatnia, de három Ausztriában élő magyart még mindig nem találnak. A Külügyminisztérium Délkelet-ázsiai főosztályán befejeződött a vizsgálat, amelynek eredménye viszont nem nyilvános.

Száz magyar állampolgárt kellett a Külügyminisztériumnak a konzulok és önkéntes segítők hozzájárulásával felkutatnia a katasztrófasújtott Délkelet-ázsiai térségben, tudósított a Magyar Rádió a külügyi szóvivő keddi tájékoztatójáról. Ugyanakkor három Ausztriában élő magyar állampolgárról még mindig nem tudnak.

Százezer embert segít a magyar segélyszervezet
A Külügyminisztérium szerint 100 ezer embernek ad közvetlen segítséget a Magyar Ökumenikus segélyszervezet új programja Délkelet-Ázsiában. A magyarok az elkövetkező 3 hónapban Sri Lankán, Indonéziában és Indiában sátrakat állítanak fel a hajlék nélkül maradtaknak. A segélyszervezet 5 ezer család lerombolt lakóházát építi újjá a katasztrófa sújtotta térségben.
A három magyar - egy állandóan Ausztriában élő asszony és két felnőtt korú fia - olyan helyen nyaralt az özönvíz idején, ahol nem találtak egyetlen túlélőt sem, ezért a külügyi tárca szerint kevés az esély, hogy életben maradtak. A Külügyminisztérium együttérzését fejezte ki a három személy családjának.

Nincs még utódjelölt

Polgár Viktor szóvivő a Külügyminisztériumban a múlt héten lefolytatott vizsgálatról azt mondta, hogy "a nagykövet és az illetékes területi főosztályvezető felmentésén túl további személyi következményei nem lesznek az ügynek". Az MTI szerint a külügyi vizsgálat írásos anyagát nem fogják nyilvánosságra hozni, "mivel annak fontos pontjai a Külügyminisztériumra tartoznak".

A külügyminiszter Vándor János nagykövetet egy nappal azután hazarendelte, hogy szabadságából csak másfél héttel a katasztrófa után tért vissza állomáshelyére, Thaiföldre. Az is kiderült, hogy sem Vándor János nagykövetet, sem pedig László Béla főosztályvezetőt nem bocsátotta el a minisztérium, de egyikük posztjára sincs még új jelölt.

A cunami sújtotta thaiföldi térségben mind szervezettebben folyik az áldozatok azonosítása, és közben felgyorsult a romeltakarítás - mondta Angyal Miklós, annak az osztrák orvoscsoportnak a tagja, amely a katasztrófa áldozatait segíti azonosítani január 3. óta Thaiföldön. Az orvosok dolga az, hogy minden lehetséges szempontot figyelembe véve rögzítsék azokat az adatokat, amelyek elősegíthetik egy áldozat azonosítását: az ujjlenyomatokat - ha erre lehetőség van ennyi idővel a katasztrófa után -, a fogakat, az esetleges különös ismertetőjeleket és a személyes tárgyakat - ezt egyébként már nemzetközi jegyzőkönyv rögzíti. A magyar orvos az osztrák és magyar illetékes szervek közötti megállapodás alapján került a csoportba.

A múlt év utolsó vasárnapján 9-es erősségű földrengés rázta meg a Délkelet-ázsiai térséget. Az Indiai óceán alatt történt rengés után óriási erejű szökőár pusztított, több mint százötvenezer ember halálát okozva. Bővebben > > >