Eleonóra
-1 °C
2 °C

Biztos, hogy nincs magyar áldozata a délkelet-ázsiai katasztrófának

2005.01.06. 18:26
A december 26-i természeti katasztrófának legkevesebb 150 ezer halottja van, akik között nem találtak magyarokat, viszont három Ausztriában élő magyar állampolgárt még mindig nem találtak meg. A németek eközben követelik, hogy külföldieket ne temessenek tömegsírokba.

Örömmel jelenthetem, hogy biztossá vált, nincs magyarországi áldozata a délkelet-ázsiai természeti katasztrófának - jelentette be Somogyi Ferenc külügyminiszter. "A még keresett személyek között immár nincs magyarországi lakos, ugyanakkor három olyan - Ausztriában élő - magyar állampolgár tartózkodási helye továbbra is ismeretlen, aki nem magyarországi lakos és a katasztrófa idején feltehetően a térségben tartózkodott" - jelentette ki Somogyi Ferenc. A miniszterelnök csütörtökön kezdeményezte, hogy Somogyi hívja vissza a thaiföldi nagykövetet. Bővebben > > >

Viszont még mindig nincs hírük az amerikai hatóságoknak 2600 amerikairól, az eltűntek listája azonban gyorsan apad, mivel egyre több embert épségben találnak meg - közölte csütörtökön az amerikai külügyminisztérium illetékese. Legkevesebb 36 amerikai állampolgárról feltételezik, hogy életét vesztette a természeti csapásban.

#alt#
Tekintse meg képeinket!

Külföldieket is tömegsírba?

Németországban az azonosítatlan halottakról készített beszámolók sokkolták a közvéleményt. A Spiegel TV televíziós magazin beszámolt egy Khao Laktól északra fekvő tömegsírról, amelybe 600 halottat, köztük 300 európai turistát helyeztek el, és az exhumálás, illetve az azonosítás megkönnyítésére mikrochipet is beültettek a testükbe.

Németország utána akar járni a thaiföldi tömegsírokról szóló híreknek - közölte csütörtökön Klaus Scharioth államtitkár Berlinben. Az államtitkár a helyettes vezetője annak a válságstábnak, amelyet a német külügyminisztériumban állítottak fel a dél-ázsiai földrengés és szökőár után. Scharioth most is körülbelül ezer eltűnt németről beszélt, a halottak számát pedig még mindig hatvanban állapította meg. Bővebben > > >

Visszavonták a Se og Hör-t

A thaiföldi kormány főkórboncnoka, Pornthip Rodzscsanasziri azt mondta, hogy ha mégis külföldiek kerülhettek a tömegsírba, az csak a hozzátartozók általi téves azonosítás miatt történhetett. A thai hatóságok most filmre veszik a hozzátartozókat, amint azonosítják szeretteiket.

Ötszáznegyvenre csökkent a délkelet-ázsiai szökőárban eltűnt osztrák állampolgárok száma, miután a térségben járt turisták közül többen is jelentkeztek a hatóságoknál hazatértük után - jelentette be Bécsben csütörtökön a természeti katasztrófa miatt felállított külügyminisztériumi válságstáb szóvivője.

Dániában visszavonták a legnagyobb példányszámú hetilap csütörtökön utcára került számát, mert a dél-ázsiai szökőár áldozatairól készült sokkoló fotókkal jelent. A Se og Hör (Lásd és halld) felpuffadt meztelen hullákról készített címlapfotója miatt a legnagyobb dán szupermarket-hálózatok megtagadták a hetilap árusítását. Végül az olvasók tömeges tiltakozásai is arra késztették az Aller-konszernt, hogy kivonja a piacról a közel 200 ezer példányban nyomott képes hetilapot. A svédországi helyzetről, bővebben > > >

Magyar segélyek Délkelet-Ázsiába

Ötvenmillió forintot szavazott meg a délkelet-ázsiai katasztrófa áldozatainak támogatására a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén. A Demszky Gábor főpolgármester által kezdeményezett döntést egyhangúan szavazta meg a 67 fős testület jelenlévő 55 tagja. A Baptista Szeretetszolgálat, a több segélyszervezetet tömörítő KARISZ Karitatív Szövetség és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet tizennégy orvos tagja indul el csütörtök este a természeti katasztrófa sújtotta Indonéziába. Speciális pécsi mentőcsapat is segít a katasztrófa sújtotta Sri Lanka lakosainak ellátásában. A SLOVNAFT-MOL 15 fős mentőexpedíciója is elindul Sri Lankára.