Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Cunamiriadóra ébredtek Délkelet-Ázsiában

2005.03.29. 10:17
A tavaly decemberi szumátrai földrengés közelében ismét rengett a föld. A hatóságok cunamiriadót rendeltek el nyolc országban, Thaiföldön, Srí Lankán és Indiában lefújták a készültséget. Az egyik Ausztráliához tartozó szigetnél kisebb szökőárt észleltek. A legnagyobb károkat az eddigi jelentések szerint a földrengés epicentrumához közel fekvő Nias szigete (Indonézia) szenvedte el. Kuala Lumpur magyar nagykövetségének munkatársa is érezte, hogy reng az épület, de a helyi hatóságok nem fújtak riadót. Indonéziában menekülnek a part mentén élők.
Kétezren is életüket veszthették az elmúlt száz év egyik legnagyobb földrengésében az indonéziai Szumátra partjainál. Hétfőn helyi idő szerint éjjel negyed 12 tájban, közép-európai idő szerint 18 óra után 3 percig rengett a föld 8,7-es erősséggel. A természeti katasztrófa a tavaly decemberi, 9-es erősségű földrengés közelében történt. Akkor az Indiai-óceánon végigsöprő szökőár háromszázezer ember halálát vagy eltűnését okozta.
Az Index cunami-dossziéja>>>

Niason a legsúlyosabbak a károk

Az érintett térség

Az eddigi legsúlyosabb károkat eddig a nyugat-indonéziai Nias szigetéről jelentették. Jusuf Kalla az el-Shinta indonéz elnök szerint ezer és kétezer között lehet a halálos áldozatok száma. Az elnök szerint az adatokat az összeomlott épületek alapján bacsülték meg. A niasi hatóságok keddi közleményükben már ezer ember haláláról beszélnek. A helyi hatóságok hétfőn az elnök becslésével szemben kétszázkilencven halottat említettek. Az indonéz hatóságok a karácsonyi földrengés és cunami után jelentősen alábecsülték az áldozatok számát. A szörfözők paradicsomaként ismert, közel háromszázezer lakosú Nias súlyos károkat szenvedett a december 26-i földrengés és szökőár után is.
Elpusztult a földi paradicsom>>>

A rengés epicentruma az indonéziai Sibolgától 205 kilométerre, Dzsakartától, az indonéz fővárostól 1400 kilométerre északnyugatra volt, közel Malajzia partjaihoz. A földrengés epicentrumában ötvenezer ember él, az ENSZ kedden helikoptert küld a térségbe, hogy felmérjék a károkat. "Egy ilyen földrengés képes cunamit okozni, azonnal evakuálni kell az érintett lakosságot ezer kilométeres körzetben - mondta az USA földrajzi intézetének szóvivője CNN-nek. - Remélem, hogy már megkezdték."

Thaiföldön lefújták

A hatóságok ezúttal nem késlekedtek. A figyelmeztetés után cunamiriadót rendeltek el Ausztráliában, Thaiföldön, Srí Lankán, Indonéziában, Indiában, Malajziában, Madagaszkáron és Mauritiuson. Thaiföldön, a BBC jelentése szerint, a part mentén élők figyelték, hogy visszahúzódik-e az óceán, ugyanis ez a jelenség előzte meg a december 26-i katasztrófát. Közép-európai idő szerint éjfél előtt a thaiföldi, éjfél után a Srí Lanka-i és Indiai riadót lefújták, mert nem észleltek szökőárra utaló jeleket.


Készültség Thaiföldön

Kisebb szökőárat jelentettek viszont az Indiai-óceánon lévő, Szumátrától délre, Ausztrália partjaitól északnyugatra fekvő, Ausztráliához tartozó Kókusz-szigeteknél. A Hawaiin működő Csendes-óceáni Cunami Központ egyik munkatársa szerint a legutóbbi földmozgás főbb energiái a Csendes-óceán déli térsége, Mauritius és Rodrigues-törésöv irányába hatottak. Minden valószínűség szerint keletkezett cunami, de nincsen róla semmilyen értesülésük, mivel a térségben nincsenek vízszintjelző berendezéseik.

Az ENSZ elégedett azzal, ahogy az érintett országok a földrengés után kialakult helyzetet kezelték. "Nem csupán a megfigyelés és az érintett országok tájékoztatása történt meg, de azt is láttuk, hogy a kormányok közvetlenül figyelmeztették a helyi hatóságokat" - idézi az MTI Jan Egelandet, a világszervezet főtitkár-helyettesét.

Malajziában is rengett a föld

A BBC szerint az indonéziai Szumátra sötétségbe borult a földrengés után és pánik tört ki. A hírcsatornák felvételei szerint a polgárháborús Aceh tartományban minden létező járművel menekülnek az éjszaka közepén a part mentén élők a veszélyeztetett övezetből.


Menekülők az indonéziai Banda Aceh tartományban

"A hetedik emeleten lakom, rendesen kilengett a ház" - nyilatkozta az Indexnek ottani idő szerint hajnali kettőkor Révai-Bere Norbert, a Kuala Lumpur-i magyar nagykövetség első beosztott diplomatája, aki nem esett pánikba. Sokakkal ellentétben nem az utcán töltötte az éjszakát, hanem visszafeküdt aludni. "A helyi katasztrófavédelmi bizottság nem értesített minket, ezért valószínűleg nincs nagy baj" - mondta.

A Külügyminisztérium nem tud arról, hogy lennének magyar áldozatai vagy károsultjai a természeti csapásnak. (A leginkább érintett indonéziai tartományokban polgárháborús állapotok uralkodnak, külföldi turisták ritkán vetődnek arra.) A Malév a délkelet-ázsiai térségbe nem üzemel sem menetrend szerinti-, sem charterjáratot.

Számítottak rá
A karácsonyi cunamit követően a szeizmológusokszigorú megfigyelés alatt tartották az Indiai-óceán térségét, föleg az indiai és a burmai földlemez találkozását, ahol decemberben is rengett a föld. Több kutató februári figyelmeztetése szerint a karácsonyi földrengéshez hasonló katasztrófák párban szoktak történni, méréseik szerint a két földlemez találkozásánál az átlagos feszültség sokszorosa volt mérhető. VÁrakozásai szerint fél-egy éven belül kellett volna bekövetkeznie az újabb földrengésnek, ami hétfőn meg is történt.