Edina
-12 °C
-3 °C

Radioaktív hulladékot mosott ki a tengerből a cunami

2005.03.03. 08:42
Súlyos környezeti katasztrófát okozott a cunami Szomália partjainál. Az ENSZ Környezetvédelmi Programja szerint a partszakaszt a szomáliai káoszt kihasználó vállalatok illegális szemétlerakónak használták, veszélyes vegyi és radioaktív hulladékokat süllyesztettek a tengerbe. A karácsonyi cunami a partra mosta a szennyezést.

Radioaktív hulladékot sodort Szomália partvidékére a karácsonyi cunami, állítja Nick Nuttall, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) egyik vezetője. Nuttall szerint az UNEP előzetes jelentése szerint Észak-Szomáliában már többen megbetegedtek a szennyezés miatt, írja a BBC. A szervezet adatai szerint több helyi lakosnál száj- és bőrvérzés figyelhető meg.

Az UNEP adatai szerint több nagyvállalat is kihasználta az utóbbi időben, hogy a polgárháború miatt kialakult helyzetben Szomáliának nincs működő kormánya és közigazgatása. A szomáli tengerpartot így illegális hulladéklerakónak használják. Az UNEP adatai szerint a part menti vizekben radioaktív vegyszerek, nehézfémek, lejárt szavatosságú gyógyszerek és egyébb súlyosan szennyező hulladékok is vannak, jelentette a BBC.

Nuttall szerint a veszélyes anyagokat rejtő hordók és konténerek a cunami miatt megrepedtek, a szennyezés így a partra és a levegőbe került. Véleménye szerint sürgősen ki kell deríteni, hogy a szennyezés a partközeli vizekbe is bekerült-e , mivel ez súlyos környezeti problémát jelenthet. Nuttall szerint a szennyezés a szomáli halászatot és a helyi tengeri élővilágot is súlyosan veszélyezteti.