Valér
2 °C
8 °C

Drogdílernek nézték az izraeli diplomatát

2004.05.10. 11:51
Az izraeliek mind kémek vagy drogdílerek - közölték egy Új-Zélandra érkező izraeli diplomatával a helyi vámosok, majd gondosan kiborogatták az összes csomagját. A zsidók izraeli bevándorlását intéző hivatal munkatársa még Szibériában sem tapasztalt hasonló bánásmódot.
Drogdílernek nézték az Izraeli Zsidó Ügynökség, a zsidók izraeli bevándorlását intéző állami hivatal egyik munkatársát az aucklandi reptéren. A diplomata útlevéllel utazó Shai Hermesht elmondása szerint három órán át tartották fel az új-zélandi vámosok. A kihallgatás során "megalázó kérdésekkel" zaklatták a diplomatát.

Nem kóser

Az izraeliek mind vagy drogdílerek, vagy kémek - közölték Hermeshsel a vámosok a New Zealand Herald beszámolója szerint. A vámosok még arra is kíváncsiak voltak, hogy a diplomata hozott-e magával kóser ételeket.

A Maariv beszámolója szerint Hermesh és személyi titkára csomagjait is darabonként átvizsgálták. "Még az ajándékokat is kibontották és a veszélyes anyagok azonosítására szolgáló készülékekkel vizsgálták meg" - mondta a diplomata.

Szibériában is jobban bántak vele

"A bánásmód, amiben az Új-Zélandra érkező ártatlan utazót részesítik nem csak a diplomáciai testület, de egy egyszerű turista esetén is felháborító lenne" - jelentette ki a lapnak Hermesh. Mint mondta, a vámvizsgálat során gondosan átnézték határidőnaplóját és elkobozták mobiltelefonját is.

"Még sehol sem fogadtak így, pedig már jártam Latin-Amerikában és az oroszországi Szibériában is" - háborgott a diplomata. Mint mondta, panaszt tett az izraeli külügyminisztériumnál.

Normális eljárás

Az új-zélandi hatóságok egy múlt havi esettel indokolták a szigort. Áprilisban két izraeli állampolgárt fogtak el az aucklandi reptéren, akik hamisított új-zélandi útlevelekkel kísérelték meg elhagyni az országot. A két gyanúsított tagadja az útlevél-hamisítás vádját.

Az új-zélandi vámhatóság eddig nem kapott hivatalos panaszt Hermeshtől - írja a New Zealand Herald. A vámhivatal egyik tisztviselője szerint a diplomata útlevél nem jelent azonnali mentességet a vámvizsgálat alól, az csak az Új-Zélanndra akkreditált diplomatákat illeti meg. Ha ez nincs meg, a diplomatákra is "a normális eljárás" vonatkozik.