Polgárháborútól tart az izraeli igazságügyi miniszter

2004.10.21. 18:32
Bíróság elé állítaná a gázai kivonulás ellen agitáló szélsőjobboldali rabbikat Toni Lapid. A világi Sinuj pártot vezető igazságügy miniszter szerint a rabbik polgárháborús feszültséget szítanak. Többek szerint Saron kormányfő élete is veszélyben van.
Polgárháborús feszültséget szítanak a Saron gázai kivonulási tervét ellenző szélsőjobboldali rabbik, vélekedett Yosef Toni Lapid igazságügyi miniszter. A mérsékelt, világi Sinuj vezetője bíróság elé állítaná az uszítókat, jelentette az AP.

Gyilkos szavak

A sokat vitatott kivonulási tervről a jövő hétfőn, két nappal Jichák Rabin kormányfő kilenc évvel ezelőtti meggyilkolásának évfordulója előtt szavaznak. Simon Peresz, a Saron pártja legnagyobb riválisának számító Munkapárt vezére a hét elején adott nyilatkozata szerint attól tart, hogy Saron is Rabinhoz hasonló sorsra juthat.

A keménykezű jobboldali kormányfő mind a huszonegy gázai zsidó telepet szeretné felszámolni. Terve ellen hevesen tiltakozik az izraeli szélsőjobboldal, a telepesek több tízezres tüntetéseket tartottak.

Uszítanak

A szélsőjobboldali rabbik a kivonulási parancs megtagadására szólították a hadsereg katonáit. Propagandájukat a védelmi minisztérium és az izraeli vezérkar is a nemzetbiztonságot veszélyeztető lépésnek ítélte, írja az AP.

A kivonulási tervet egyébként az izraeli közvélemény többsége támogatja. A szélsőségesekkel egyet nem értő vallási vezetők külön állásfoglalásban kérték a katonákat a parancsok követésére.  • Tippek
  • Bankszámla