Auguszta
-7 °C
0 °C

Az ENSZ svájci mintájú államszövetséget ajánl Ciprusnak

2002.11.12. 13:42
Az ENSZ főtitkár terve megoldást jelenthet az évtizedes megosztottságra. A szembenálló felek is hajlanak a megegyezésre.
Kofi Annan személyesen nyújtotta át a ciprusi görög és török képviselőknek azt a béketervet, ami a szigetország 28 éve tartó kettéosztottságát hivatott rendezni. A görögök lakta sziget északi részét 28 éve megszállta a török hadsereg, és kikiáltott egy államot, amit Törökországon kívül senki sem ismert el. A sziget azóta felemás életet él. Az északi török rész gazdasága pang, míg a déli, görög területek, elsősorban a turizmus miatt, virágoznak. A két "országrészt" egy ENSZ által ellenőrzött fal választja el egymástól.

Az unió azonban ilyen formában nem hajlandó felvenni Ciprust tagjai sorába, ugyanis mint Brüsszel fogalmaz, nem hajlandóak külső problémákat interializálni. Görögország viszont kilátásba helyezte a bővítés megtorpedőzását arra az esetre, ha Ciprus nem szerepel valamilyen formában az új tagok között.

Szövetségi köztársaság

Az Annan nevével fémjelzett terv szerint a helyzetre egy két kormánnyal rendelkező, svájci mintára létrehozott szövetségi köztársaság jelenti a megoldást. Az állam csak egy szavazattal rendelkezne a nemzetközi szervezetekben, három éven belül pedig a parlament választaná ki a hat tagú elnökségi tanács tagjai közül az ország új elnökét. A dokumentum szerint erről mindkét félnek népszavazást kellene tartania.

A felek - nagyrészt Kofi Annan személyes közbenjárására - "tárgyalásra alkalmasnak" nevezték a tervezetet, és a nemrégiben megválasztott török kormány irányítója, Recep Tayyip Erdogan is meglepően pozitív nyilatkozatokat tett. Erdogan egy belgiumi mintájú közös államot tudna elképzelni, ami merőben ellentétes a korábbi török állásponttal, miszerint a ciprusi török közösség egy külön államot kell, hogy képezzen.

Günter Verhaugen bővítési biztos üdvözölte Annan tervét. Mint elmondta, így megnyílik az esély arra, hogy a decemberi koppenhágai bővítési csúcson Ciprust is az új tagok között nevezzék meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!