Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Agyonlövéssel fenyegetik a cseh külügyminisztert

2005.11.09. 16:44
Biztonsági intézkedéseket foganasított a cseh rendőrség, miután egy ismeretlen agyonlövéssel fenyegette meg Svoboda külögyminisztert. Csehország a kubai kommunista rezsim egyik legharcosabb ellenfele.

Agyonlövéssel fenyegették meg Cyril Svoboda cseh külügyminisztert és családját, ha a cseh diplomáciai vezetője továbbra is szorgalmazni fogja a Kuba elleni kemény nemzetközi fellépést. "Megerősíthetem, hogy van ilyen információnk" - mondta újságíróknak kedden Jirí Vokus rendőrségi szóvivő.

A fenyegetés telefonon hangzott el egy ismeretlen személytől, s a rendőrség még hétfőn tájékoztatta róla a minisztert és megtette a szükséges biztonsági intézkedéseket. További részleteket nem közöltek.

Csehország és Kuba között már évek óta rendkívül feszült a viszony. A legutolsó incidens október végén történt, amikor a kubai hatóságok nem engedélyezték a cseh nemzeti ünnep megtartását egy havannai szállodában, mert a fogadásra bebörtönzött ellenzékiek feleségei is meghívást kaptak.

A Svoboda vezette külügyminisztérium diplomáciai jegyzékben tiltakozott a történtek miatt. Fidel Castro válaszul ismételten "amerikai lakájnak" minősítette Csehországot.

Prága az Európai Unióban egyike azoknak, akik a legkeményebb fellépést szorgalmazzák a kubai kommunista rendszer ellen. Václav Havel volt cseh államfő pedig egy nemzetközi bizottságot alapított, amely hasonlóan keményen fellép Fidel Castro ellen és nyíltan támogatja a kubai ellenzéket.