Viola
-5 °C
-2 °C

Kilenc hónapra tervez csak a cseh kormányfőjelölt

2006.09.28. 10:34
Még ki sem nevezték, máris visszavonulását tervezi Mirek Topolánek cseh kormányfőjelölt. A jobboldali politikus kilenc havi kormányzásra és előrehozott választásokra számít.

Mindössze kilenc avi kormányzásra számíti Mirek Topolánek, a cseh jobboldal miniszterelnök-jelöltje. Topolánek szerint azután előrehozott választásokat tarthatnak. Egyelőre azonban az is kérdéses, hogy meg tudja szerezni a 200 fős parlament támogatását, amiben a jobb- és a baloldalnak is 100 képviselője van.

Szakértőkben gondolkodnak

Topolánek kormányáról október 3-án szavaznak. Ha a kormány nem áll fel, akkor még háromszor lehet új kormányfőt jelölni. Vacláv Klaus államfő titkára azonban már most arról beszélt, hogy a kormányfő másodjára már szakértői kormányra tehet javaslatot.

A kommunisták hatalomra kerülését azonban nem támogatná, ezzel csökkent annak az esélye, hogy a szociáldemokrata Jri Paroubek alapítson kormányt.

Nagy tervek a rövid időre

A Topolánek-kormány korlátozott idejű mandátuma ellenére is célként tűzte ki az államháztartás átalakítását, egyebek között a nyugdíjreform felgyorsítását, amelyről már a korábbi szociáldemokrata kabinet idején széles körű tárgyalásokat folytattak a parlamenti pártok. Zdenek Skromach volt munkaügyi és népjóléti miniszter szerint azonban az ilyen fajsúlyú dolgokkal egy olyan kabinetnek, amely még bizalmat sem kapott a képviselőháztól, nem lenne szabad foglalkoznia.

A program szerint az új kormány bevezetné ugyan az egykulcsos adót, de számos kivétellel, ami megfigyelők szerint alapvetően módosítja az eredeti elképzeléseket. Az egykulcsos adó bevezetése az ODS választási kampányának középpontjában szerepelt, de a baloldal élesen bírálta s elutasította.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!