Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Szerdán lemondhat a cseh kormány

2006.08.15. 14:26
Kisebbségi kormányzással oldaná fel a parlamenti patthelyzetet a cseh jobboldal. Kedden végre megalakulhatott az új parlament, a szociáldemokrata kormány szerdán mondhat le hatalmáról.

Várhatóan szerdán nyújtja be lemondását a Jirí Paroubek vezette cseh balközép kormány. A hárompárti kormány a június elején veszítette el legitimitását, miután a képviselőházi választást az addig ellenzékben lévő Polgári Demokratikus Párt nyerte. A hatályos alkotmány szerint a kormánynak azután kell lemondania, hogy megalakul a működőképes parlament. A képviselőház alakuló ülése kedden délben fejeződött be, miután a honatyáknak az ideiglenes házelnök és az elnökhelyettesek hétfői megválasztása után sikerült megállapodniuk a képviselőházi bizottságok összetételéről is.

Harminc napo a kormányalakításra

A képviselőház alakuló ülése azért húzódott el ennyire, mert a 200 tagú testületben a jobboldalnak és a baloldalnak egyaránt 100-100 mandátuma van, így az egyik oldal sem tudja leszavazni a másikat.

A működőképes képviselőház megalakulása egyben megnyitotta az utat az új kormány megalakulásához is. Václav Klaus államfő várhatóan még a héten kormányfővé nevezi ki Mirek Topoláneket, a polgári demokraták elnökét és kormányalakítási megbízatást ad neki. Topoláneknek ezután 30 napja lesz arra, hogy megalakítsa kormányát és bizalmat kérjen számára a parlamentben.

Jelenleg tárgyalások folynak a polgári demokraták és a szociáldemokraták között arról, hogy Mirek Topolánek kisebbségi polgári demokrata kormányt alakítana, mégpedig az egész választási periódusra, de legalább három évre. "Az új kormány megbízatása semmiképpen sem járhat le 2009 előtt, amikor Csehország lesz az Európai Unió soros elnöke" - jelentette ki Topolánek.

Feszült viszony

Jirí Paroubek a képviselőház ülésének befejezése után újságíróknak azt mondta, hogy pártja elégedetlen a tárgyalások eddigi menetével, s várhatóan csupán két évig lesz hajlandó megtűrni a Topolánek-kabinetet. "A megállapodásokat írásban kívánjuk rögzíteni, s ennek lehetne olyan kitétele, hogy mindezt két év múlva felülvizsgáljuk" - jelentette ki Skromach.

Topolánek elismerte, hogy nyílt viták vannak még a programügyekben, s a szociáldemokratáknak kifogásaik vannak az egyes miniszterjelöltek ellen is. Valószínű, hogy a kormány lemondásának államfő általi elfogadása után Paroubekék ügyvezető kabinetként egészen az új kormány megalakulásáig fogják irányítani az ország ügyeit.