Csak nem alakul meg az új cseh kormány

2006.06.20. 11:23
Nagy taktikai csatát folytatnak a cseh pártok a kormányalakítás körül. Az szinte biztos, hogy egyik oldal sem tud többséget szerezni a parlamentben, a szociáldemokraták kisebbségi kormányzásra akarják kényszeríteni a jobboldalt.

Nehezen haladnak a kormányalakítási tárgyalások Csehországban. A cseh sajtó keddi beszámolói szerint Miroslav Topolánek, a választáson győztes Polgári Demokrata Párt (ODS) elnökének első kormányalakítási kísérlete nagy valószínűséggel nem jár sikerrel.

Többség nem lesz

A Mladá Fronta Dnes szerint "most úgy néz ki, hogy az első körben nem lesz kormány". A csehországi választások után a bal- és a jobboldal egyaránt 100-100 képviselői helyet szerzett a 200 tagú törvényhozásban. A Mladá Fronta Dnes elemzése szerint azonban most már a nagykoalíció, illetve a szociáldemokraták külső támogatásával működő kisebbségi jobboldali kormány felállása a tét.

Két másik véleményformáló lap, a Hospodarské és a Lidové Noviny is úgy tudja, hogy a szociáldemokraták kormányfőjelöltjének, Jiri Paroubeknek a győztes ODS kisebbségi kormányzásra kényszerítése a célja.

"Kizárólag kisebbségi kormányt fogunk támogatni, amelyben az ODS és egy kisebb párt lenne. Azt szeretnénk, ha a koalícióból a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) kimaradna" - mondta a Hospodárské Novinynek egy szociáldemokrata vezetőségi tag. Az újság szerint ezt a változatot a polgári demokraták is reálisnak tartják.

Taktikáznak

Topolánek, aki vasárnap még teljes egészében elutasította Paroubekék követeléseit, a Mladá Fronta Dnes keddi számában megjelent interjújában már árnyaltabban fogalmazott. "Számunkra a programbeli meghátrálás nagyon nehezen elfogadható, szinte elfogadhatatlan" - jelentette ki Topolánek. A lapok szerint egy kisebbségi polgári demokrata kormány programjából bizonyára kimaradna majd az egykulcsos adó, illetve különféle illetékek bevezetése az egészségügyben.

A kormányalakítási tárgyalásokra a hatályos cseh alkotmány szerint két ízben az államfő ad megbízatást, míg harmadszor a képviselőház elnöke. Topolánek jelezte: az ODS mindent megtesz azért, hogy mindhárom kísérletet ellenőrzése alatt tartsa. A házelnöki tisztséget úgy a polgári demokraták, mint a szociáldemokraták is maguknak követelik. A média szerint az esetleges Topolánek-kormány szociáldemokrata támogatásának is az egyik feltétele az, hogy Paroubek lehessen a házelnök.  • Hírek
  • Támogatások