Eleonóra
-1 °C
12 °C

Belebukott lakásbotrányába a cseh kormányfő

2005.04.14. 10:44
Kihátráltak Stanislav Gross mögül a cseh szociáldemokraták. Az előre hozott választásokat elkerülendő a kormánykoalíció három pártja maratoni tárgyalások után kiegyezett egymással. A megállapodás értelmében a szociáldemokraták megvonták a bizalmat a lakásvásárlási botrányba keveredett Grosstól.

Kora hajnalig tartó, nyolc órás egyeztetés után újjáalakult a hárompárti cseh kormánykoalíció, jelentette a BBC. Az egyeztetés végeredményeként a szociáldemokraták megvonták támogatásukat a lakásbotrányba keveredett Stanislav Gross miniszterelnöktől, így fenn tudták tartani a minimális parlamenti többséggel bíró hárompárti koalíciót.

A kommunistákkal cimborált

Szép Stanislav, az üresfejű

Gross lakásbotránya február elején robbant ki. A legfiatalabb európai kormányfő nem tudott magyarázatot adni arra, honnan teremtette elő a pénzt prágai luxusingatlanára. Gross a támadások ellenére nem volt hajlandó lemondani posztjáról, egészen áprilisig pártja, a szociáldemokraták támogatását is élvezte harcában.

Miközben Gross és a szociáldemokraták már - a kommunisták támogatását élvező - kisebbségi kormány megalakításában gondolkodtak, a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali polgári demokraták (ODS) bizalmatlansági indítványt nyújtott be a parlamentben. A bizalmatlansági indítványhoz a koalíciós kereszténydemokraták is csatlakoztak, a párt három minisztere pedig lemondott.

Kényszerhelyzet

A kényszerhelyzetben a szociáldemokraták koalíciós egyeztetéseket kezdtek, a hárompárti koalíció második legnagyobb tagja, a kereszténydemokraták ellenállása miatt azonban kénytelenek voltak megvonni a támogatást Grosstól.

A részleteiben egyelőre nem ismertetett, és még a koalíciós pártok vezető testületei által el nem fogadott megállapodás értelmében az új kormányt már nem Gross vezeti. A BBC értesülései szerint a miniszterelnöki poszt várományosa Jan Kohout, Csehország szociáldemokrata EU-nagykövete.

A hárompárti koalíció újraalakulásával elkerülhető lett az előrehozott választás, a kormánypártok minimális parlamenti többségükkel valószínűleg képesek lesznek kitölteni mandátumukat a jövőre esedékes általános választásokig.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!