Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Terrortámadás fenyegeti Csehországot?

2003.01.27. 10:02
Feltehetően az al-Kaidával szövetséges terroristák készülnek stratégiai objektumok megtámadására - írja a Mlada Fronta Dnes. A cseh titkosszolgálatokat a szövetséges hírszerzők figyelmeztették. A terroristák tömegpusztító fegyvereket is használhatnak.
Terrorista támadás fenyegeti Csehországot - értesült a cseh polgári hírszerzés és a katonai felderítés szövetséges titkosszolgálatoktól. "Ezek az információk valamivel komolyabbak, mint azok a figyelmeztetések, amelyeket korábban kaptunk" - mondta a lapnak Frantisek Bublan, a polgári hírszerzés vezetője.

Háttérben az al-Kaida

A titkosszolgálati vezető szerint nem zárható ki, hogy az értesülések éppen abból a központból származnak, amely a támadásokat tervezi. Bublan nem zárta ki azt sem, hogy ezek a szerinte néhány fős terrorista csoportok esetleg kapcsolatban állnak az al-Kaida terrorszervezettel.

Tömegpusztító fegyverekkel támadhatnak

Sem Bublan, sem a katonai hírszerzés főnöke, Josef Proks nem volt hajlandóak részletezni, hogy miféle támadásról lehetne szó. A Mladá Fronta Dnes információi szerint stratégiai fontosságú objektumok, hidak, autóbusz állomások lehetnek a támadások célpontjai. Nem zárható ki továbbá a biológiai és a vegyi fegyverek alkalmazását sem.

A katonai hírszerzés vezetője ezzel összefüggésben a lapnak megerősítette, hogy a hadsereg Prágától keletre lévő speciális vegyvédelmi laboratóriumaiban, Techonínban felkészültek Csehország elleni vegyi támadás eshetőségére is. A központban befejezés előtt áll egy speciális kórház építése is, ahol a tömegpusztító fegyverekkel végrehajtott támadás áldozatait kezelhetik.