Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

A G8 babérjaira törnének az iszlám államok

2008.07.09. 16:43
D8 nevű szervezetük szabadkereskedelmi övezetet alapítana.

"Néhányunk szunnita, mások síiták, de ha együttműködésről van szó, egyek vagyunk" -nyilatkozott Dipo Alam a D-8 csúcsán. A nyolc fejlődő iszlám államot tömörítő fórum a G-8akkal párhuzamosan tartja találkozóját Malajzia fővárosában, Kuala Lumpurban.

"Álmunk, hogy nevünket egyszer a nyolc fejlődő iszlám országról, nyolc fejlett iszlám országra változtathassuk". A főtitkár szerint ez nem lehetetlen, hiszen az ehhez szükséges természeti és emberi erőforrások rendelkezésre állnak. Az álom megvalósításán azonban el kell kezdeni dolgozni. Két évvel ezelőtt Bali szigetén aláírták a preferenciális övezet létrehozásáról szóló egyezményt, mely csökkenti a vámtarifákat néhány meghatározott termék esetén. Ez volt az első lépés a szabadkereskedelmi övezet kialakítása felé.

Egyiptom, Indonézia és Nigéria a hokkaidói G-8 csúcsra is hivatalos. Alam ezt jó alkalomnak tartja arra, hogy a fejlett ipari országok is megértsék, ezek az államok fejletlenek ugyan, de 930 millió iszlám embert képviselnek, a világ népességének egyötödét.