Eleonóra
-1 °C
2 °C

Fokvárost is elérte a dél-afrikai erőszakhullám

2008.05.23. 11:54
A 12 napja tartó dél-afrikai zavargások csütörtökön Fokvárost is elérték, a péntek hajnalig tartó tombolás elsősorban zimbabweiek üzletei ellen irányultak. A hatóságok 12 embert letartóztattak, a támadások elől 500 bevándorló menekült el, ők a belváros közösségei házaiban kaptak menedéket.

A külföldiek ellen irányuló erőszak már Fokvárost is elérte Dél-Afrikában, közölte a helyi rendőrség pénteken. A Johannesburgban tizenkét napja tartó zavargások először terjedtek át az ország délnyugati csücskében lévő városra.

Egy gyűlés Fokváros központjától húsz kilométerre erőszakba torkollt, mondta a helyi rendőrségi szóvivő. A tömegből kivált néhány csoport zimbabweiek és más külföldiek üzleteire rontottak a nyomornegyedben, tette hozzá. Néhány embert is megtámadtak, de leginkább boltokat fosztogattak. A környékről csaknem 500 bevándorló menekült el a támadások elől. Ők egyelőre közösségi házakban húzódtak meg a városban.

A zavargások csütörtök délután hat óra körül kezdődtek, a rendőrségre még péntek hajnali két órakor is szükség volt, mondta a szóvivő. A hatóságok tizenkét embert tartóztattak le. A térségben rendőrök járőröznek, mert továbbra is nagy a feszültség.

Pénteken tanácskozás kezdődik arról, hogyan lehetne az erőszakot megállítani, ami súlyosan érinti a Dél-Afrika bányászati iparát, írja a BBC. A megbeszélésen a kormány képviselői és szakszervezeti vezetők vesznek részt. Elemzők attól tartanak, hogy a zavargások hosszú távon is befolyásolják majd az országot.

Az országszerte terjedő erőszak miatt már 42 ember vesztette életét és 16 ezer embernek kellett elmenekülnie. Eddig több mint ötszáz embert tartóztattak le.

Dél-Afrikában 3-5 millió zimbabwei bevándorló él, akik a szegénység és az erőszak elől menekültek el hazájukból. A dél-afrikaiak közül sokan azzal vádolják őket, hogy elveszik tőlük a munkalehetőséget.