Ágnes
-1 °C
2 °C

Iszlám gerillákat likvidáltak az orosz kommandósok?

2005.01.16. 19:26
A dagesztáni házakat elfoglaló terroristák állítólag a beszlánihoz hasonló merényletet terveztek. A kommandósok harckocsival zúzták szét az egyik épületet.
Orosz kommandósok olyan muszlim gerillákat likvidáltak Dagesztánban két véres házostrommal a hétvégén, akik egy biztonsági főnök állítása szerint a beszlanihoz fogható terrorakcióra készültek.

Szombati harcok

A Csecsenfölddel szomszédos oroszországi tagköztársaság fővárosa, Mahacskala peremén öt fegyveres sáncolta el magát szombaton egy házban, elengedve lakóit. Tizenöt órán át viszonozták a rájuk zúdított sűrű tüzet a pincéből, míg egy orosz harckocsi teljesen szét nem zúzta a házat.

Juszup Abdullajev mahacskalai rendőrfőnök közölte, hogy az ostromban életét vesztette valamennyi fegyveres, akik iszlám szélsőséges (vahhábita) harcosok voltak, bár nem álltak körözés alatt. Eddig csak egyikük holttestének összeégett maradványait találták meg a romok között. A tűzharcban meghalt a terrorellenes Alfa elitalakulat egy tisztje is.

Egy másik szombati házrohamban, amely Kaszpijszk kikötőjében zajlott le, egy különleges rendőrosztag egy gerillát megölt, négyet pedig foglyul ejtett, de elvesztette három tagját, köztük egy ezredest.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) dagesztáni főnöke, Nyikolaj Grjaznov szerint a kaszpijszki rohamban Magomedzagir Akajev ismert terroristát likvidálták, aki robbanószert viselt övére erősítve.

Grjaznov azt állította, hogy a két szétzúzott gerillacsoport olyan nagyszabású terrorakcióra készült, amely a (több mint háromszáz túsz, zömmel gyerek halálát okozó) beszlani terrorakcióhoz fogható - jelentette az Interfax.

Hatás, ellenhatás

Dagesztáni belügyi tisztségviselők szerint mindkét gerillacsoport Raszul Makasirapov parancsnoksága alatt állt, aki már a csecsen gerillák 1999-es dagesztáni betörésében is részt vett. Ez a Samil Bászájev iszlám szélsőséges gerillavezér vezette rajtaütés adott okot Moszkvának a második csecsenföldi háború beindítására.