Ágnes
-1 °C
2 °C

Lelőtték a dahabi robbantások két gyanúsítottját

2006.05.01. 00:02
Az egyiptomi biztonsági erők tűzpárbajban lelőtték a dahabi merénylet két gyanúsítottját. Egyiptomban ezzel háromra emelkedett azoknak a száma, akiket a merényletsorozat elkövetői után indított hajszában lőttek agyon.

Tűzpárbajban agyonlőttek a dahabi merényletek elkövetésével gyanúsított két személyt az egyiptomi biztonsági erők vasárnap este a Sínai-félszigeten - közölték biztonsági források.

A vasárnap este agyonlőtt két gyanúsított egyike Naszr Hamisz al-Milahi lehet, akit a 2004 októberében Tábában, illetve a 2005 júliusában Sarm-es-Sejkben elkövetett merényletek miatt már körözött a rendőrség. A férfi feltehetően a dahabi merényletek szervezésében is részt vett.

Lőnek a rendőrök

Az Akabai-öbölben fekvő Dahab üdülőhelyen 18 ember vesztette életét a hétfői hármas robbantásos merényletben. Az egyik detonáció egy magyar nő életét is kioltotta, férjét pedig súlyosan megsebesítette. Két nappal később két öngyilkos merényletet követtek el a Sínai-félsziget északi részén rendőrök, valamint a Többnemzetiségű Erők és Megfigyelők (MFO) tagjai ellen. A támadások nem követeltek az áldozatokat.

A két férfi halálával háromra emelkedett azoknak a gyanúsítottaknak a száma, akiket a rendőrök a merényletsorozat elkövetőinek, szervezőinek felkutatására indított hajsza során vasárnap agyonlőttek.

Az első gyanúsított még vasárnap hajnalban vesztette életét a rendőrökkel vívott heves tűzharcban a Sínai-félsziget középső részén. Az áldozat mellett robbanóanyagot, lőszert és pokolgépek előállításának módszereit tartalmazó iratokat is találtak - közölte az egyiptomi belügyminisztérium.

Hazahozták a magyar sérültet

Az egyiptomi hatóságok hétfő óta több mint harminc személyt vettek őrizetbe, köztük három, hamis papírokkal utazó egyiptomi mérnök-informatikust is, akiket később elengedtek.

Szombaton két férfit fogtak el az egyiptomi biztonsági erők, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Sínai-félsziget két különböző helyén történt e heti merényletek helyszínére fuvarozták azok elkövetőit.

A hatóságok beduinokat gyanúsítanak e merényletekkel, ahogy őket hozták összefüggésbe a tavalyi sarm-es-sejki és a tavalyelőtti tábai véres akciókkal is.

Pénteken éjszaka repülőgéppel hazahozták Budapestre az egyiptomi merényletben életveszélyesen megsérült magyar férfit, értesült a HavariaPress. A férfit Ferihegyről mentővel a Honvéd Kórház égési osztályára szállították, ahol azonnal megvizsgálták.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft