Benedek
-4 °C
5 °C

Hadfelszerelés Szíriából Irakba?

2003.03.29. 00:20
Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter washingtoni sajtóértekezletén azzal vádolta az Irakkal szomszédos ENSZ BT-tag Szíriát, hogy katonai felszereléseket, köztük éjjellátó készülékeket szállít a bagdadi rezsimnek. Szíria és Irak cáfolt. A damaszkuszi külügyminisztérium egyik tisztviselője úgy nyilatkozott, hogy Washington így akarja elterelni a figyelmet a polgári lakosság ellen elkövetett "háborús bűnökről".
Szíriai és iraki vezetők pénteken egyaránt cáfolták azokat az amerikai vádakat, amelyek szerint Damaszkusz katonai felszereléseket szállít Bagdadnak. A szállítmányokról Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter számolt be pénteki washingtoni sajtóértekezletén és ellenséges cselekedetnek minősítette azokat.

Figyelemelterelés

A szíriai külügyminisztérium egyik, az AP hírügynökség által idézett tisztségviselője cáfolta a vádakat, mondván: Rumsfeld az amerikai katonák által az iraki polgári lakosság ellen elkövetett "háborús bűnökről", nők és gyermekek százainak meggyilkolásáról próbálja elterelni a figyelmet, illetve leplezni óhajtja az amerikai katonák kudarcát, miután összeomlottak a gyors amerikai győzelemhez fűzött remények.

Szíria az egyetlen olyan arab állam, amely jelenleg tagja az ENSZ Biztonsági Tanácsának. Bassár el-Aaszad szír államfő a napokban egyértelmű megszállásnak és egy ENSZ-tagállam elleni agresszió kirívó példájának nevezte az Irakban kezdett amerikai-brit hadműveletet - fűzte hozzá az AP.

Iraki részről szintén cáfolták Rumsfeld kijelentéseit. Muhammad Szaid asz-Szahaf iraki tájékoztatási miniszter egy libanoni tévécsatornának Bagdadból adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy "természetesen alaptalanok a testvéri Szíria ellen felhozott vádak". Rumsfeld naponta tesz ilyen hazug kijelentéseket - fűzte hozzá az amerikai politikust több sértő jelzővel is illető asz-Szahaf.

Megnehezíti a hadműveletet

Rumsfeld sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Szíria a katonai felszereléseket, köztük éjjellátó készülékeket szállít a szomszédos Irakba. Ezek a felszerelések már átjutottak a határon és közvetlenül fenyegetik a szövetséges erők katonáinak életét, ezért Irakba szállításukat az Egyesült Államok ellenséges tevékenységnek tekinti. Arra az újságírói kérdésre, hogy Washington katonai akcióval fenyegeti-e Szíriát, Rumsfeld csak annyit jegyzett meg: a szállítmányok jelentősen megnehezítik a katonai hadműveletet és Damaszkuszt terheli a felelősség az esetleges incidensekért.