Albin
0 °C
11 °C

Könnygázzal oszlatták fel a fiatalokat Koppenhágában

2007.03.03. 18:53
Könnygázzal oszlatta fel a rendőrség szombat hajnali egy óra körül Koppenhágában mintegy ezer fiatal tüntetését, és csaknem kétszáz tiltakozót őrizetbe vett.

A tüntetők, köztük sokan kamaszok, ismét az ellen tiltakoztak, hogy Noerrebro negyedben a rendőrség csütörtökön kilakoltatta a peremhelyzetű fiatalok - autonómok, punkok és egyéb, az underground kultúrához tartozó személyek - által negyedszázada jogellenesen használt négyemeletes egykori színházépületet, az Ungdomhusetet.


A rendfenntartó erők azért döntöttek a könnygáz használata mellett, mert attól tartottak, hogy elveszítik az ellenőrzést a helyzet felett. Egyes tüntetők ugyanis az útburkolatból kiszedett köveket és Molotov-koktélokat hajigáltak a rendőrökre, felgyújtottak négy autót, és szemeteskonténerekből égő barikádokat húztak fel. Az összecsapásban egy tüntető megsérült.

Flemming Steen Munch, a koppenhágai rendőrség szóvivője szombaton bejelentette, hogy 188 randalírozót vettek őrizetbe. Kiemelte, hogy az utóbbi tíz évben nem volt példa ilyen méretű zavargásokra Dániában, s azt valószínűsítette, hogy az összetűzések tovább folytatódnak a következő napokban. A tiltakozókhoz egyébként csatlakoztak Svédországból, Norvégiából és Németországból érkezett fiatal "aktivisták" is.


A dán fővárosban ez volt a második éjszaka, hogy a kilakoltatás miatt utcai zavargások voltak. Csütörtök éjjel hasonló jelenetek játszódtak le: a randalírozók autókat gyújtottak föl, szemeteskonténerekből barikádot emeltek, üvegeket és utcaköveket hajigáltak az egyenruhásokra. A rendőrség és a fiatalok összecsapásában 25 ember sérült meg, 219-et pedig őrizetbe vettek. Közülük 92 maradt hatósági őrizetben dán bírák pénteki döntése szerint.