Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Hóekéket küldtek Irakba

2003.07.10. 10:40
Az iraki Bászrában állomásozó dán csapatok téli felszerelést kaptak otthonról utánpótlásként. A városban 46 fokot mértek a napokban.
Több mint negyven fok árnyékban, szálló vörös homok: ilyen körülmények között él az iraki Bászra mellé vezényelt 380 dán katona. Az eltikkadt katonák már nagyon várták hadseregük utánpótlás-szállítmányát, ami napokban érkezett meg. Ám amikor kibontották a csomagokat, nem hittek a szemüknek. A figyelmes otthoniak teherautókra szerelhető hóekékkel, és nagy mennyiségű ipari sóval kedveskedtek nekik, jelentette a BBC.

Tévedés

Jan Brick őrnagy, a dán hadsereg egyik szóvivője elismerte, hogy "történtek tévedések a szállítmány összeállításánál". Hozzátette: "mindent elkövetünk, hogy csapataink a lehető leghamarabb hozzájussanak a valóban szükséges dolgokhoz". A dán újságok szerint a csapatoknak leginkább fájdalomcsillapítóra és sátrakra volna szüksége a Bászra közelében fekvő táborukban. Más források szerint a rendfenntartók nem megfelelő méretű golyóálló mellényeket, és a szeméttelepről guberált katonai járműveket kaptak.