Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Izgalmas véghajrá a dán választáson

2005.02.08. 11:35
Bár a kampánytémák kivétel nélkül a kormánynak kedveztek, a dán ellenzék az utolsó pillanatban nagy mértékben csökkentette hátrányát az addig biztos győztesnek tűnő kormánypárttal szemben. Ennek ellenére az elemzők Anders Fogh Rasmussen kormányfő győzelmét várják.

A vártnál izgalmasabban alakulhat a keddi dán parlamenti választás, jelentette a BBC. A közvélemény-kutatások egészen a választások előtti pillanatokig a kormányzó Liberális Párt hatalmas, kétszámjegyű előnyét mutatták, közvetlenül a szavazás előtt azonban váratlanul megerősödtek az ellenzéki centrista pártok és a szociáldemokraták. Mindezek ellenére az elemzők a kormányfő, Anders Fogh Rasmussen győzelmét jósolják.

Abszolút többségben

A választások január 18-i kiírása után a hétvégéig elkészített harminckét közvélemény-kutatás a kormány egyértelmű sikerét és döntő fölényét jósolta. Az előzetes becslések még úgy vélték, hogy Rasmussen pártja hat képviselővel növelheti kilencvennégy tagú frakcióját a 179 fős parlamentben, írja az Economist. Hétfőn azonban nagyot nőtt a szociáldemokraták támogatása, a legfrissebb kutatások már csak 5-6 százalékpontos kormánypárti előnyt mutattak.

Az ellenzék kései megerősödése meglepetés, már csak azért is, mert a nagy pártok megállapodtak, hogy a kampányban kerülni fogják a kellemetlen témákat - úgymint az iraki háború és az európai alkotmány kérdéseit. A kampány így szinte kizárólag belpolitikai kérdésekről, a gazdaság helyzetéről, a nyugdíjakról és a munkanélküliségről szólt.

Kormánykampány

Ezek pedig elvileg a kormánynak kedveznek, Dániában a négy éve tartó liberális-jobboldali kormányzás alatt stabil gazdasági helyzet, állandó növekedés volt. A kormány a választások után valószínűleg újból meghosszabbítja négy évvel ezelőtti hatalomra kerülésekor hozott döntését az adók befagyasztásáról.

Szintén a kormánynak kedvezett a dán lakosságot foglalkoztató másik nagy téma, a bevándorlás kérdése is. Rasmussen kormánya, engedve a populista követeléseknek, kemény bevándorláspolitikát hirdetett, jelentősen korlátozva a menedékkérés lehetőségét.