Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

A libanoni kormány bocsánatot kért a dánoktól

2006.02.06. 21:29
A világ számos országában hétfőn is folytatódtak a Mohamed-karikatúrák elleni tiltakozó akciók. Libanon bocsánatot kért, az EU nagykövetei a karikatúrák okozta erőszakhullám megoldásáról értekeznek.

Tüntetők százai dobálták meg kövekkel és gyújtópalackokkal hétfőn Dánia teheráni nagykövetségét a Mohamed prófétáról közölt karikatúrák elleni tiltakozásul néhány órával azután, hogy felháborodott iszlám hívők megtámadták Ausztria külképviseleteit az iráni fővárosban. Újabb tiltakozó megmozdulásokat tartottak, illetve megtorló intézkedéseket hoztak Jordániában, Algériában és Jemenben is. Hétfő délutáni tüntetések>>>

A libanoni kormány hétfőn bocsánatot kért Dániától bejrúti követsége megtámadása miatt. A dán képviseletre vasárnap támadtak felbőszült muzulmánok, akik kifogásolták, hogy egy dán napilap szatirikusan ábrázolta Mohamed prófétát. A libanoni belügyminiszter az incidens után lemondott. A dán kormány a tréfának szánt rajzokat elítélte, ugyanakkor erősen kritizálta a kirobbant erőszakhullámot is.

„A tüntetők rontották Libanon nemzetközi hírnevét, és akadályt gördítettek egy civil megmozdulás hivatott célja elé. A kormány szeretne bocsánatot kérni Dániától” – mondta Ghazi Aridi, Libanon tájékoztatási minisztere. A távozó belügyminiszter, Hassan Sabei elmondta: „Kicsúsztak a dolgok a kezemből, de nem voltam rá felkészülve, hogy belelövessek a tömegbe”.

Hétfő délutánig legalább öt halálos áldozatot követeltek a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák miatt kirobbant tüntetések. Tűzharc robbant ki Afganisztánban, mikor a tüntetők a rendőrség egyik épületét ostromolták, a rendőrök négy tüntetőt lőttek le. Szomáliában egy 14 éves fiú esett áldozatul a zavargásoknak, amikor a tüntetők összecsaptak a rendőrséggel. Részletek >>>

Az angolok fellépnek

Mohamed a vásznon
A tilalom ellenére évszázadok óta készülnek Európában és az iszlám világban képek Mohamed prófétáról. Hol pozitív, hol negatív kontextusban. A dán lap által közölt - szélsőségesnek nem nevezhető - karikatúrák mégis botrányt okoztak. Egy dán lap szerint a botrányért egy dániai imám is felelős, aki olyan primitív karikatúrákat is mutatott az Arab Ligának, amiket európai lap sohasem közölt le. Tovább >>>

Mohamed-ábrázolások és karikatúrák a középkortól napjainkig

Tony Blair „teljességgel elfogadhatatlannak” minősítette az erőszakos tüntetéseket, és letartóztatásokat követelt az agresszióra felbujtók körében. Mint elmondta, a rendőrség minden támogatást megkap a kormánytól, hogy munkáját eredményesen végezhesse. A miniszterelnök szóvivője sajnálatát fejezte ki a történtek miatt, amelyek szerinte nem szolgáltatnak magyarázatot a hétvégi libanoni és szíriai eseményekre.

Ennek ellenére a hétvégén Londonban nem tartóztattak le senkit a dán követség előtt rendezett demonstráción. Szakértők viszont filmfelvételeket és fotókat készítettek a résztvevőkről.

Az EU nagykövetek értekeznek

Élesen elítélte hétfőn az Európai Bizottság, hogy az európai lapokban közölt Mohamed-karikatúrák miatt tiltakozók több muzulmán országban is az erőszak eszközéhez nyúltak. A tagállamok EU-nagykövetei délután Brüsszelben összeülnek, hogy megvitassák az erőszakos tiltakozó akciók nyomán előállt helyzetet.

"Az Európai Bizottság tudatában van annak a ténynek, hogy a karikatúrák számos muzulmánt sértettek szerte a világon" - közölte Johannes Laitenberger, a bizottság szóvivője. Hozzátette, hogy "az igazságtalanság érzete, akár valós, akár nem, semmiképpen sem igazolhat olyan erőszakos cselekedeteket, amelyeket a hét végén követtek el". A hét végén tüntetők megrohamozták, és felgyújtották Dánia és Norvégia damaszkuszi, illetve Dánia bejrúti külképviseletét.

Európai szolidarít

A tájékoztatás szerint Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke délelőtt telefonon tárgyalt az ügyről Wolfgang Schüssellel, a soros EU-elnök Ausztria kormányfőjével. Az Európai Bizottság teljes mértékben egyetért Ausztria szombat este közzétett állásfoglalásával - közölte a szóvivő. A szóban forgó osztrák közleményben a bécsi külügyminisztérium elítélte az európai polgárok és az európai tulajdon elleni támadások és fenyegetések hullámát. Barroso a hét végén beszélt a dán és a svéd kormányfővel is, szolidaritását fejezve ki mindkét EU-tagállam kormányának.

Angela Merkel német kancellár hétfőn erőszakmentességre szólította fel a Mohamed-karikatúrák ürügyén tüntetőket a muzulmán népességű országokban, a külügyminisztérium szóvivője pedig azt mondta, hogy a "kultúrák harca" megengedhetetlen, helyette a "kultúrák párbeszédére" van szükség. Merkel szerint "az erőszak nem lehet a vita eszköze, Németország nem fogadhatja el az erőszakcselekményeket".

Irán gazdasági lépéseket tesz

Irán hétfőn leállította a Dániából származó gyógyászati berendezések importját a Mohamed-karikatúrák közlésére hivatkozva. Az iráni egészségügyi minisztérium illetékese nem közölt számszerű adatokat a dán orvosi berendezések beviteléről. Irán korábban jelentős mennyiségű tejipari terméket is importált Dániából, ám az utóbbi időben csökkent a bevitel az önellátás növekedése miatt.

A dán vállalatok kezdik érezni a bojkott hatását, aggodalomra adnak okot a hosszú távú gazdasági hatások. A dán iparszövetség elnöke nyílt levélben szólította fel a karikatúrákat közlő Jyllands Posten lapot, hogy határozottabban kérjen bocsánatot a muszlimoktól. A lap korábban már elnézést kért mindazoktól, akiknek vallási érzületét esetleg megsértették a tavaly szeptemberben megjelent karikatúrák, de közben a szólásszabadsággal védte a rajzok közlését.

Közben a holokausztot megkérdőjelező és Anna Frankot Hitler szeretőjeként ábrázoló gúnyrajzokkal válaszolt a Mohamedet cikiző karikatúrákra egy belgiumi szélsőséges iszlám párt. Tovább>>>