Árpád
-2 °C
4 °C

Az euró megérezte a dán elutasítást

2000.09.29. 11:41
A közös európai pénznem, az euró bevezetéséről tartott dán népszavazáson a közös pénz ellenzői győztek 53 - 47 százalékos arányban. Az euró megérezte a dánok elutasítását, veszített értékéből. A dán korona védelmében a nemzeti bank fél százalékkal emelte a kamatokat.
A közös európai valuta 88,35 centről majdnem egy százalékot vesztve 87,73 centre esett vissza a dán népszavazás eredményének kihirdetésekor. Japánban 95,16 jenről 94,48 jenre csökkent az euró. Elemzők szerint azonban a múlt heti összehangolt nemzetközi jegybanki intervenció után korlátozott a közös pénz mozgástere lefelé, mivel a piac felett ott lebeg az újabb közbelépés lehetősége. Dánia központi bankja a nemzeti pénznem, a korona védelméért 5,6 százalékra emelte kamatjait. A félszázalékos emelés ,,a korona árfolyamával szembeni esetleges bizalmatlanságot előzi meg".

Intervenció az euró megsegítésére

Dániának nem kell az euró
Az eurót elfogadó európai pénzügyi miniszterek pénteken Brüsszelben tanácskoznak a dán szavazás után kialakult helyzetről, további beavatkozást helyezvén kilátásba az euró védelméért. Az euró történelmében először múlt héten hozott intervenciós határozatot az Európai Központi Bank az amerikai, japán, brit pénzintézetekkel összehangolva.

A befektetők szerint a dán ,,nem" után kevésbé valószínű, hogy Svédország vagy Nagy-Britannia elfogadná az eurót. Az elemzők az euró jövőjét szorosan az amerikai gazdaság alakulásához kötik, ha az folytatja látványos növekedését, az euró továbbra is gyenge marad.

Politikusok reakciói

Poul Nyrup Rasmussen dán kormányfő már csütörtök éjjel elismerte, hogy a dánok többsége az euró elutasítására voksolt az aznapi népszavazáson. Rasmussen a kormányzó szociáldemokrata párt hívei előtt kijelentette: nem is próbálja elrejteni csalódottságát, mivel az eredményt személyes vereségének is tekinti. A kormányfő, aki erőteljes kampányt folytatott a dán eurócsatlakozásért, ugyanakkor jelezte, hogy nem tervezi lemondását.

Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke az EU végrehajtó szervének nevében sajnálattal nyugtázta az euró bevezetéséről rendezett népszavazás elutasító eredményét, de meggyőződését fejezte ki, hogy a döntés nem árt a közös valuta bevezetése óta eltelt 21 hónapban elért jó eredményeknek. Prodi éjjeli brüsszeli sajtóértekezletén hozzátette ugyanakkor, hogy a dán referendum eredményét nem vetíti ki Nagy-Britanniára és az euróból kimaradt másik EU-tagra, Svédországra.

Tony Blair, a valutaunióból önszántából kimaradt legnagyobb EU-tagállam, Nagy-Britannia kormányfője csütörtök éjjel a BBC-ben csalódottságának adott hangot a dán referendum eredménye miatt. A kormányzó brit Munkáspárt szintén népszavazást ígért a valutauniós csatlakozást egyelőre zömmel ugyancsak elvető brit választóknak, de erre 2-3 éven belül nem kerül sor. Ennek ellenére a szigetországban a dán eredmény miatt újból napirendre került az eurót ellenzők és támogatók vitája.

William Hague, az eurót mereven ellenző brit konzervatív ellenzék vezére azt mondta: a Munkáspárt állításával ellentétben most bebizonyosodott, hogy Nagy-Britannia a font megtartásával sem szigetelődik el az EU-n belül.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?