Gusztáv
3 °C
6 °C

Dániában is elkülönítették a roma diákokat

2004.09.15. 14:30
A dán közoktatási törvénybe ütközik, hogy egy kistelepülés iskolájában külön osztályokba járatták a roma diákokat, mondta ki az illetékes hatóság az egy éve húzódó vitára pontot téve.
A dán állami községfelügyelet állásfoglalása szerint a skandináv ország közoktatási törvényébe ütközik az a helsingöri iskolában folytatott gyakorlat, hogy a roma diákok a többségtől elkülönített osztályokban tanulnak.

A hét elején született hatósági döntés egy éve húzódó vita végére tett pontot. A helsingöri tanintézmény az idei nyárig három külön osztályt tartott fenn a településen élő mintegy 200 roma család gyermekei számára.

Az iskola legutóbb azzal magyarázta a gyermekek bőrszín alapján való megkülönböztetését, hogy a roma tanulók különösen gyakran hiányoztak az órákról. Korábban azzal érveltek, hogy a roma családok gyermekeinek gyengébb volt az iskolai teljesítményük, s ezért volt szükség külön osztályok létrehozására.

Idén májusban a koppenhágai oktatási minisztérium állásfoglalást tett közzé, s abban leszögezte: ellentétes a törvénnyel az a gyakorlat, amely elkülönített osztályokba tömöríti a gyakran hiányzó tanulókat. A községi tanfelügyelők és roma érdekképviseleti szervezetek 2002 decemberében keresetet nyújtottak be a helsingöri gyakorlat ellen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!