Ágnes
-1 °C
2 °C

Vásároljon merényletet!

2003.07.29. 17:17
A határidős tőzsdei kereskedéshez hasonló profitorientált "merényletkereskedelemből" vonna le következtetéseket a várható akciókról a Pentagon. A védelmi minisztérium elképzelése szerint a merényletek árfolyamából következtetni lehetne azok valószínűségére is.
"Hasztalan, goromba és erkölcstelen" - jellemezte a nem hétköznapi elképzelést a Demokrata Párt két szenátora. "A szövetségi terror és atrocitás fogadóiroda gondolata önmagában groteszk" - nyilatkozta az AP-nek Ron Wyden oregoni szenátor.

Gyilkosság, puccs, rakétatámadás

Pedig a tervet alaposan előkészítették. A Politikai Elemző Piac névre keresztelt programot a DARPA, a Fejlett Védelmi Kutatások Hivatala fejlesztette ki, a "terrorista támadások elhárításának lehető legkiterjedtebb módszereinek" kutatása során.

Az elképzelések szerint a piacon határidős kereskedés folyna - csakúgy mint a pénzpiacokon vagy az árutőzsdéken. A fogadás tárgya azonban itt nem egy konkrét termék, hanem például a Közel-Kelet politikai eseményei, a katonai akciók és a terrortámadások. A bekövetkező események vásárlói elnyerhetnék a rosszul tippelők pénzét.

A védelmi minisztérium még a piac müködését ábrázoló grafikont is elhelyezte honlapján. Az ábrán egy Arafat elleni merénylet, a jordán király elleni puccs és egy észak-koreai rakétatámadás árfolyamai voltak láthatóak - írja az AP.

Elsülyesztették

Pár órával később, a demokrata szenátorok sajtótájékoztatója után a Pentagon eltüntette a politikai gyilkossággal példálózó ábrát.

"Hihetetlenül hülye terv" - dühöngött sajtótájékoztatóján Byron Dorgan. A demokrata szenátor szerint Amerikában egészen biztos felháborodást keltene, ha egy országban amerikai politikusok megölésére lehetne fogadni.

Milliókat költenének

A DARPA szerint azonban a program tökéletesen alkalmas lenne "szétszórt, vagy akár rejtett" információk felfedésére is. "A határidős piacok többször bizonyították, hogy még a szakértőkénél is pontosabban képesek megbecsülni a politikai eseményeket" - védte a tervet a hivatal.

A merénylettőzsdére a DARPA eddig 600,000 dollárt költött, a Pentagon 149,000-t. Az AP értesülései szerint a védelmi minisztérium a következő két évre nyolcmillió dollárt kért a program támogatására.