Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Egy nap alatt megbukott a Pentagon merénylettőzsdéje

2003.07.30. 14:02
Hiába ölt közel nyolcszázezer dollárt a terrorakciókat árutőzsdei modellezéssel megtippelő projektjére a Pentagon, egy nappal a bemutatása után sietve vissza is kellett vonnia a tervet. A védelmi miniszter helyettese megérti a szenátorok felháborodását, bár a tervet briliánsnak tartja. A program pénteken indult volna.
Egy nappal a merénylettőzsde terveinek bemutatása után visszavonulásra kényszerült a Pentagon. A terrorista akciókat a határidős kereskedelem módszereivel felderíteni kívánó terv hatalmas felháborodást váltott ki az Egyesült Államokban.

"Nem tudtunk a tervről és soha nem fogadtuk volna el" - jelentette be a Republiánus Párt.

Milliós fejlesztést dobnak ki

A Pentagon és a Fejlett Védelmi Kutatások Hivatalának (DARPA) tervei szerint a merénylettőzsdén határidős fogadásokat lehetett volna kötni politikai eseményekre, úgyis mint puccsokra, vezetők elleni merényletekre. A tervre eddig közel nyolcszázezer dollárt költöttek, a Pentagon további nyolcmilliót fordított volna rá az elkövetkező két évben.

Hiába tartja azonban a terrortámadások legjobb felderítési módjának a határidős kereskedelmet a DARPA, a tervet elsöpörte a politikusok haragja. "Nem elég, ha visszavonják a tervet, az ötletgazdákat nem szabadna állami pénzekből finanszírozni" - jelentette ki Byron Dorgan, az elképzelés első bírálóinak egyike.

Brilliáns terv volt

A demokrata szenátor szerint Amerikában elképzelhetetlen felháborodást váltana ki, ha egy idegen országban az elnök halálára fogadnának.

"Magam is osztom a felháborodást" - jelentette ki Paul Wolfowitz védelmiminiszter-helyettes, a Pentagon héjáinak egyik vezére. Ugyanakkor védelmébe is vette a terv kidolgozóit, mondván az elképzelés "briliáns, ötletekkel teli".

A DARPA szó szerint az utolsó pillanatban kényszerült a terv visszavonására. Pénteken kezdődött volna a befektetők regisztrálása, a kereskedés október 1-én indult volna.