Piroska
-1 °C
5 °C

Lengyel miniszterhelyettes hazugságnak tartja a darwini elméletet

2006.10.14. 15:29
Egy azóta megbukott szerb oktatási miniszter után most egy lengyel miniszterhelyettes kelt ki Darwin evolúciós elmélete ellen.

Hazugságnak tartja a darwini evolúciós elméletet Miroslaw Orzechowski lengyel oktatási miniszterhelyettes.

Híján volt a belső tűznek

"Az evolúciós elmélet hazugság, tévedés, amelyet ügyeletes igazságként törvényesítettek" - hangoztatta a miniszterhelyettes, a szejm szélsőjobboldali képviselője a Gazeta Wyborcza szombati számában. Úgy ítélte meg, hogy az evolúció "egy hitetlen vénember gyáva elmélete, amelyet talán azért ötölt ki, mert vegetáriánus volt, és híján volt a belső tűznek".

"Nem távolítjuk el az oktatási anyagból, de nem is hagyhatjuk vita nélkül, el kell végre kezdeni a teória kritikáját. Nem szabad hazugságot tanítani, mint ahogy a gonoszságot sem szabad jóságnak, a rusnyaságot pedig szépségnek feltüntetni" - mondta.

Orzechowski a szélsőjobboldali Lengyel Családok Ligájának (LPR) a képviselője. A párt vezetője, Roman Giertych az oktatási miniszteri posztot tölti be a kormányban. A miniszter apja, Maciej Giertych lengyel EU-képviselő nemrég az Európai Parlamentben az evolúciós elméletet vitató összejövetelt rendezett azzal a mottóval, hogy Darwin tanítására nincsenek tudományos bizonyítékok. A lengyel oktatási miniszter egyelőre nem foglalt állást apja nézeteivel kapcsolatban.

Szerb társa megbukott

Szerbiában 2004-ben Ljiljana Csolics oktatási miniszter egy lapinterjúban kijelentette: Charles Darwin angol természettudós evolúciós elméletének mindaddig nincs helye a tananyagban, amíg a Biblia Ószövetségében olvasható teremtéselméletet nem oktatják ugyanakkora óraszámban.

A támadások miatt Csolicsnak le kellett mondania, igaz, más vitatható nézetei is voltak. Az említett interjúban az idegen nyelvek oktatása, valamint a számítástechnika oktatása ellen is érvelt, mivel szerinte az előbbi túlságosan költséges, utóbbi pedig a képernyők kibocsátotta sugárzás miatt károsítja a diákok egészségét.