Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Amerika kiegyezett a háborús bűnös Karadzsiccsal

2004.02.29. 15:19
Richard Holbrooke volt amerikai külügyi államtitkár-helyettes beismerte, hogy Washington a daytoni egyezmény után alkut kötött a háborús bűncselekményekkel vádolt volt boszniai szerb elnökkel, Radovan Karadziccsal. A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló ENSZ-törvényszék Karadzicot népirtással, háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolja a boszniai háborúval összefüggésben.
Az Egyesült Államok volt balkáni megbízottja - a daytoni egyezmény egyik kidolgozója - a Dnevni Avaz című szarajevói napilap hétvégi számának adott interjúban beszélt erről.

Azóta is bújkál

Holbrooke szerint a boszniai háborút lezáró daytoni egyezmény aláírása után az amerikai kormányzat be akarta tiltatni a Szerb Demokrata Pártot (SDS), ehelyett azonban megegyezett Karadziccsal abban, hogy távozik a párt és a boszniai Szerb Köztársaság (RS) éléről.

"Az az igazság, hogy be kellett volna tiltanunk az SDS-t. Ehelyett azonban megállapodtunk Karadziccsal, hogy eltűnik, örökre elrejtőzik. Emlékezhetnek arra, hogy távoznia kellett az RS és az SDS éléről" - mondta a balkáni békealkusz, aki a Clinton-kormányzat idején Washington ENSZ-nagykövete is volt.

Radovan Karadzic a hágai törvényszék legkeresettebb vádlottja, a legsúlyosabb háborús bűntényekkel, egyebek mellett népirtással vádolja a nemzetközi ítélőszék. A volt politikus lassan nyolcadik éve ismeretlen helyen rejtőzik, s a boszniai békefenntartók hasztalan próbálják kézre keríteni.

Hágát is megússza?

Holbrooke nem szólt arról, hogy a kiegyezéssel előre felmentették volna Karadzicot a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) vádjai alól. A feltételezett háborús bűnös felesége, Ljiljana Zelen Karadzic azonban határozottan úgy emlékszik rá, hogy ez is része volt az alkunak.

"Radovan és Holbrooke 1995-ben megállapodott arról, hogy a férjem távozik minden tisztségéből, az Egyesült Államok pedig kieszközli a hágai vádirat visszavonását. Ez átverésnek bizonyult"- közölte az asszony a Nedeljni Telegraf című belgrádi hetilapnak január végén adott interjúban.

A belgrádi Vecernje Novosti idézi vasárnap Karadzic feleségének és lányának, Sonjának az interjúját egy szombati olaszországi női magazinból. Ljiljana ebben közli, hogy férje jól van, sok emberrel tart fenn kapcsolatot, s nagyon elfoglalt, mert védekezését írja. Az asszony szerint ez nem jelenti azt, hogy a férje önként feladja magát. Ljiljana idézi Radovan Karadzic édesanyjának szavait, miszerint "jobb meghalni, mint a hágai törvényszék elé állni, ahol már kimondták rá az ítéletet".