Piroska
-2 °C
5 °C

Megdöglött a békegalamb

2004.06.16. 10:23
Több Sri Lankai szerint is a békefolyamat végét jelentheti egy hétvégi incidens. Az ország közbiztonsági minisztere a megbékélés örömére egy békegalambot akart szabadon ereszteni, az állat azonban döglötten hullott ki a kezéből. Az eset körülményeit a katonai rendőrség vizsgálja.
Katasztrofálisra sikerült Sri Lanka közbiztonsági miniszterének szimbólikus gesztusa. Ratnasiri Wickermanayake egy, a békét szimbolizáló fehér galambot kívánt szabadon engedni egy ENSZ-szervezésű ünnepségen, a szimbólum azonban holtan hullott a földre.

Vizsgálják a halálesetet

"A ceremónián hét galambot akartak szabadon engedni, de többük is igen gyengének tűnt a nedves forróságban" - mondta el a BBC egy, a rendezvényen dolgozó operatőre. Az a galamb, amit a közbiztonsági miniszter eresztett volna szabadon, nem is élte túl a megpróbáltatásokat, kőként zuhant a földre a kormánytag kezeiből.

Mivel a rendezvényen külföldi meghívottak is voltak, jelentős felháborodást váltott ki az országot lejárató eset. A katonai rendőrség háromtagú vizsgálóbizottságot hozott létre a galambhalál körülményeinek kivizsgálására.

Rossz jelnek tartják

A békeszimbólum halála komoly aggályokat keltett a babonás Sri Lankaiakban. A hétvégi eset óta százával érkeznek olvasói levelek a helyi sajtóhoz, a legtöbb írója attól tart, hogy a balul sikerült ceremónia a békefolyamat kudarcát jelezheti előre. Félelmeiket csak erősítheti, hogy a lázadó Tamil Tigrisek a polgárháború kiújulásával fenyegetőztek, amennyiben Chandrika Kumaratunga kormánya nem kezdi újra a béketárgyalásokat.