Beáta, Izolda, Lea
1 °C
17 °C

Fekete-fehér, igen-nem, mit vettél a pénzemen?

2001.06.21. 12:32
Újabb sokkoló reklámkampánnyal próbálja felhívni a nyugati országok döntéshozóinak figyelmét az afrikai eladósodás problémájára a brit Drop the Debt nevű szervezet. A csoport plakátján egy csontsovány fekete nő látható, aki egy fehér csecsemőt szoptat. Az 1996-ban kezdeményezett és a világ nagy hitelezői által is támogatott program keretében eddig 23 fejlődő ország adósságának átlagosan negyedét engedték el, de sokan megkérdőjelezik az elképzelés helyességét és hatékonyságát.
Sokkolónak szánt új figyelemfelkeltő kampányba kezdett a Drop the Debt (Engedjük el a hitelt!) nevű brit szervezet. A tavaly év végéig Jubilee 2000 néven működő tömörülés célja, hogy a gazdag ipari államok engedjék el a szegény afrikai országok tartozását.

A Bob Geldof által útjára bocsátott kampány egyetlen plakátból áll. Ez egy csontsovány fekete nőt ábrázol, aki egy fehér csecsemőt szoptat. "Nem vettünk már el eleget?" - kérdezi a mellettük lévő felirat.

"Nem vettünk már el eleget?"

"Néhányan sokkolónak találhatják ezt a reklámot. De igazából az a sokkoló és erkölcstelen, hogy amíg ezek az országok a soha nem látott méreteket öltő AIDS-járvánnyal küzdenek, továbbra is milliókat kell fizetniük gazdag nyugati hitelezőiknek. Eleget elvettünk már ezektől az emberektől, nem maradt semmijük" - mondja a szervezet vezetője közleményében.

A hét legfejlettebb ipari állam (G7), a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap által is támogatott hitelenyhítő program (HIPC) 41 szegény ország tartozásának elengedését kezdeményezte 1996-ban, de a szigorú feltételek miatt eddig csak 23 ország kapott enyhítést. Nekik átlagosan tartozásuk negyedét engedték el a Drop the Debt adatai szerint.

A fegyverkezésből sem ártana visszavenni

Bár a kampány mellett olyan nagynevű "közgazdászok és nemzetközi pénzügyi szakértők" is felsorakoztak az elmúlt években, mint Michael Schumacher, Eros Ramazotti vagy a U2, sokan kétségbe vonják a hitelelengedés hatékonyságát és megalapozottságát.

A Drop the Debt számítása szerint az afrikai országok évente 13,5 milliárd dollárt költenek hiteltörlesztésre, vagyis több mint kétszeresét egészségügyi kiadásaiknak. A szervezettől ezt ugyan nem tudjuk meg, de az afrikai országok nemcsak szegénységben és elesettségben járnak az élen, de fegyverkezésben is: a Fekete Kontinens államai költik a legtöbbet háborúsdira a világon nemzeti össztermékük arányában.

Ami azt illeti, többet is mint hiteltörlesztésre: az amerikai külügyminisztérium 1997-es adatai szerint (bár azóta némileg csökkent ez az érték) Afrikának évi 14,9 milliárd dollárjába kerül hadserege fenntartása. Hozzá kell tenni azt is, hogy a hadikiadások jó része nyugati és volt szovjet hitelekből származott és származik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!