Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Mégis fogságban marad Dr. Baktérium

2004.09.22. 17:05
Lefejezték második amerikai túszukat is és a fogságukban lévő brit férfi kivégzésével fenyegetőznek az iraki nők szabadon bocsátását követelő terroristák. Az iraki igazságügyi minisztérium délelőtt azt közölte, hogy az amerikai hatóságokkal egyeztetve óvadék ellenében szabadon bocsátja az iraki vegyifegyver-program vezetőjét, a Dr. Baktériumnaknak is nevezett Rihab Rasid Tahát, és a Lépfene asszony néven ismert másik női fogoly, Huda Szalih Amas elengedését is fontolgatja. Ezt a hírt pár órával később cáfolták.
Második amerikai túszát is kivégezhette Abu Muszab al-Zarkavi, az al-Kaida iraki vezérének terroristacsoportja. A múlt csütörtökön két amerikai és egy brit túszt ejtő csoport az iraki börtönökben fogva tartott nők szabadon bocsátását követeli. A terroristák honlapjukon számoltak be a második amerikai túsz kivégzéséről, egyben a brit Kenneth Bigley lefejezésével fenyegetőztek.

Rihab Rasid Taha
A második amerikai túsz, Jack Hensley halálát hivatalosan még nem erősítették meg a hatóságok, bár Bagdadban megtalálták egy lefejezett férfi holttestét. Az első lefejezett túsz, Eugene Armstrong holttestét hétfő éjszaka találták meg és azonosították a hatóságok.

Az iraki hatóságok szerdán ígéretet tettek a két legmagasabb rangú női fogoly egyikének szabadon bocsátására. Az iraki vezetés a bejelentés szerint a szövetséges hatóságokkal egyeztetve Rihab Rasid Taha, a Dr. Baktérium néven ismertté vált vegyifegyver-kutató óvadék ellenében történő szabadon bocsátásáról döntött. Még egy nő van amerikai fogságban, az iraki lépfene-készlet kitenyésztésével vádolt Szalih Mahdi Amas, azaz Lépfene asszony. Az iraki igazságügyi minisztérium Amas szabadon bocsátásának lehetőségét is vizsgálja, nyilatkozta az AP-nek Nuri Abdulrahim Ibrahim, a tárca szóvivője.

A hírt pár órával később a bagdadi amerikai követség szóvivője cáfolta. Nem sokkal később az iraki kormányfő biztonsági tanácsadója is visszakozott. Bár az iraki bírák bizonyíték hiányában az egyik tudósnőnek, Rihab Rasíd Tahának és a volt rendszer két magas rangú tisztségviselőjének a feltételes szabadon bocsátásáról döntöttek, ez a következő néhány napon belül nem fog bekövetkezni - mondta Kászim Daúd az iraki fővárosban tartott sajtóértekezletén.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!